Tesla je bio na meti tajnih službi

Tesla je umro usred Drugog svetskog rata, a američka štampa naveliko je pisala o tome da on radi na izradi tajnog oružja.

"U štampi je bilo dosta spekulacija oko Teslinog pronalaska 'tajnog oružja', 'smrtonosnim zracima', to su godine rata i postojao je strah da 'oružje' ne padne u ruke neprijatelja. Ne možemo da tvrdimo, ali pretpostavljamo da su mnoge obaveštajne službe bile zainteresovane za sadržinu Teslinih papira", objašnjava Milica Kesler, kustos Muzeja Nikole Tesle.

Ipak, neki kasniji događaji u vezi sa Teslinom zaostavštinom potvrđuju ove pretpostavke. Celokupna imovina posle Tesline smrti bila je zapakovana i zapečaćena, a osam godina kasnije uplovila je brodom u luku Rijeka i potom stigla vozom u Beograd.

"Sve vreme od dolaska u Ameriku Tesla je iznajmljivao prostore u kojima je živeo, ali i posebne prostore koji su služili kao skladište. Pouzdano znamo jedino kako je izgledalo njegovo poslednje mesto boravka, kao i to da je od kraja Velikog rata Tesla određenu arhivu, dokumenta i predmete čuvao u iznajmljenom prostoru na Sedmoj aveniji. Tamo će i nakon njegove smrti stvari iz „Njujorkera“ premestiti Sava Kosanović, sin Tesline mlađe sestre Marice, kome je i prema sudskoj odluci američkih vlasti iz januara 1943. pripalo staranje o Teslinoj imovini", kaže Milica Kesler.

"U jednoj sobi u apartmanu Tesla je imao ormare u kojima je držao nacrte i projekte. Bio je pedantan i vodio je preciznu evidenciju o tome koji se dokumenti i predmeti nalaze u kojim kutijama", dodaje Kesler.

Čim je iz “Njujorkera“ javljeno da je Tesla preminuo, u hotel je odmah došao Kosanović koji je u to vreme kao član vlade Kraljevine Jugoslavije u izbeglištvu boravio u Njujorku.

"Bravar je upravo preinačavao brojčanik na kasi prema novoj kombinaciji. Napisao ju je i dao Savi N. Kosanoviću. Ova nova šifra uskoro mi je predata na čuvanje i nije upotrebljena sve do 12. jula 1952, kada je Sava N. Kosanović otvorio sef prvi put", zapisala je Mužar. Sef je prethodno, uz prisustvo novinara i dugogodišnjeg Teslinog prijatelja Keneta Svizija, površno pregledan.

"Sef je imao dupla vrata, brojne fioke i u gornjem desnom uglu poseban odeljak sa četvrtastim vratima koja su se zatvarala i otvarala ključem. U tom delu nađena je zlatna Edisonova medalja koju je Tesla primio 1917. od Američkog instituta elektroinženjera. Pošto je pogledao, Sava N. Kosanović je vratio u odeljak, zaključao ga jednim od mnogih ključeva sa alke za ključeve pronađene u sefu. Alku sa ključevima je stavio u jednu od malih fioka, zatvorio vrata, okrenuo brojčanik i sef je bio zatvoren i zaključan"
, sećanje je Mužar. Ali, još neko je saznao kombinaciju koja je otvarala sef...

Izvor: Blic

Pogledajte još