Izložba: (Est)etika nacionalizma - dizajn za turbo folk Vol. 3

Autor izložbe i dizajner postavke: Bojan Krištofić
Saradnik: Marko Golub (likovni kritičar i kustos)
Fotografi: Zvonimir Ferina i Bojan Mrđenović
Produkcija: Hrvatsko dizajnersko društvo, Mikser Beograd i saradnici

O izložbi:

Istraživački projekat (Est)etika nacionalizma – Dizajn za turbo-folk analizira folk subkulturu sa osnovom u muzičkom izrazu karakterističnom za srpski društveni kontekst 90-tih godina i razotkriva njene korene, još od začetaka "novokomponovane" narodne muzike u bivšoj Jugoslaviji 50-tih i 60-tih godina. Izložba prati hronološki tok razvoja dizajna za turbo-folk i komparativno ga prikazuje na području regiona, pri čemu je poseban akcenat stavljen na nekoliko izvođača, koji su u istoj meri i svojom muzikom i vizuelnim identitetom od početka karijere nacrtali puni krug, kao što su na primer Svetlana Ceca Ražnatović, Severina, Indira Radić, Mile Kitić, Colonia (kao arhetipska regionalna "dens" grupa), Dragana Mirković, Jelena Karleuša, Dino Merlin i tako dalje.
Budući da je dizajn decenijama bio važan element socijalističke kulture on je odigrao ulogu mosta između "elitne" i "masovne", odnosno "popularne" kulture 80-tih godina i vlastima postao pogodan alat za uspostavljanje ideoloških obrazaca. Interpretacijom ovog fenomena postavlja se pitanje o kriterijumima stručnog vrednovanja dizajna za turbo-folk. U sivoj zoni između "dobrog" i "lošeg" otvorio se vakuum koji je zbog svoje estetike i simbolike mogao da podrazumeva koje sadržaje i da ih učini ne samo društveno prihvatljivim, nego i poželjnim. Taj vakuum, sa istim intezitetom, postoji i danas i u velikoj meri određuju naše živote.

*Autor izložbe zahvaljuje se koleginici Olgi Dimitrijević, i kolegama Miroslavu Kariću i Ivani Kronji na inspiraciji za teorijsku artikulaciju izložbe i pomoći tokom istraživanja, kao i Marku Golubu na podršci i vjednim savetima u svim fazama rada.

https://www.facebook.com/events/296753133842236/

Pogledajte još