Završen prvi bilateralni sastanak Putina i Porošenka

Razgovor "oči u oči", koji je trajao približno dva sata, završen je, rekao je Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov, ne kometarišući rezultate sastanka.

Agencije izveštavaju da je Porošenko zajedno sa članovima ukrajinske delegacije napustio Palatu nezavisnosti u Minsku i da se, uprkos očekivanju novinara, nije obratio.

Itar-Tass navodi da se Porošenko uputio ka ambasadi Ukrajine u Misku i da se pretpostavlja da bi tamo mogao da se obrati ukrajinskim medijima.

RIA Novosti, pozivajući se na izvor u ukrajinskoj delegaciji, navodi da Porošenko planira da se sretne sa predstavnicima EU u ukrajinskoj ambasadi u Minsku.

Ne precizira se sa kim bi ukrajinski predsednik mogao da se sretne, a agencija navodi da se sada u Minsku nalaze visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, potpredsednik Evropske komisije za energetiku Ginter Etinger i komesar za trgovinu Karel de Guht.

Ukrajinskoj ICTV šef ukrajinske diplomatije Pavel Klimkin izjavio je da su Porošenko i Putin razgovarali o implementaciji sporazuma Ukrajine i EU o pridruživanju, da je diskusija "bila vrlo složena, ali zanimljiva", preneo je Ukrinform.

Putin i Porošenko su prvi put komunicirali početkom juna u Francuskoj, gde su se održavale manifestacije povodom 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji.

Tada su se šefovi dve države u kratkom razgovoru založili za što skoriji prekid krvoprolića na jugoistoku Ukrajine, kao i borbenih dejstava obe strane, podseća RIA Novosti.

Susret je tada trajao manje od 10 minuta, a učestovali su i nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland, navodi Itar-Tass, podsećajući da su dvojica lidera komunicirali i telefonom.

Ruska državna agencija prenela je iz Minska izjavu Eštonove da je Unija predložila da počnu pregovori o primirju u Ukrajini.

"Predložila sam početak pregovora o prekidu vatre u Ukrajini, uspostavljanju pune kontrole granice i dopremanja humanitarne pomoći u potpunoj saglasnosti sa međunarodnim normama", rekla je ona, dodajući da su razgovori o Ukrajini u Minsku bili "otvoreni i pozitivni", uz razumevanje odgovornosti svih strana da učine sve što je moguće za razrešenje krize.

Izvor: Blic

Pogledajte još