ALARMANTNO: U Srbiji više razvoda nego venčanja

Prošle godine u našoj zemlji razvelo se 8.170 parova, glase zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku, i taj broj je u odnosu na 2012. za povećan za čak 11 odsto. Statistika govori da je prosek godina starosti prilikom razvoda braka za žene je 39 godina, a za muškarce 43 godine.

Prosečno trajanje razvedenog braka za 2013. godinu je 13,4 godine, što je duže nego u 2012. godini, kada je prosek bio 12,9 godina, dok najveći broj razvedenih brakova čine brakovi s decom (55 odsto), a nakon razvoda deca su u 78 odsto slučajeva dodeljena ženi kao staratelju.

Razlozi za ovakvu sutuaciju su različiti, a psiholozi pojašnjavanju da je pucanje brakova posledica urbanizacije i novog vremena u kome živimo, a u kom vlada drugačiji sistem vrednosti.

- Kontinuirani porast broja razvoda nimalo me ne čudi. Sve pripisujem ovom nekom čudnom vremenu u kom živimo. Brakovi se olako sklapaju, a samim tim i lako razvode. Čini mi se da je taj fenomen započela Amerika. U njoj se svaki drugi brak završava razvodom. Klasična porodica je godinama u krizi, a i izgubila je svoju čvrstinu, ono pravo značenje – smatra psiholog Žarko Trebješanin.

Novo vreme podrazumeva i napredak tehnologije, pa i korišćenje društvenih mreža, koje takođe utiču na razvode. Naime, u Evropi sve veći broj parova krivi Fejsbuk za razvod. Čak u trećini zahteva za razvod koji su podneti u Velikoj Britaniji Fejsbuk se navodi kao jedan od glavnih razloga bračnog brodoloma. Ljudi kontaktiraju bivše partnere što ponekad dovodi do problema. Uz to, ako neko želi aferu, Fejsbuk je idealno mesto za to.

U Srbiji je razvod još uvek tabu tema, i malo je onih koji žele da otvoreno pričaju o tome. Malobrojni, koji to žele, jasno napominju da najveće posledice nose deca, i da ona nisu tu, razvod bi došao mnogo brže.

Međutim, kod nas nije samo problem u deci, mnogi odlažu razvod nesrećnog braka zbog straha od osude okoline, reakcije porodice, kao i zbog straha da "ne umru sami".

Nadlanu, Telegraf

Pogledajte još