INTERAKCIJA 9. PUT

Letnja pauza Dvorane Kulturnog centra se završava 28. avgusta. Kao i svake godine, čast otvaranja nove sezone pripada filmovima sa međunarodnog filmskog kampa INTERAKCIJA.

Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija“ koji organizuje Nezavisni filmski centar „Filmart“ u Požegi održava se ovde deveti put od 12. do 28.avgusta 2014. Pošto je jedan od stalnih saradnika ovog značajnog kulturnog događaja Kulturni centar Beograda, INTERAKCIJA tradicionalno počinje u galeriji Artget KCB-a, a završava se projekcijom snimljenih filmova u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Tako je bilo i ove godine. Učesnici kampa okupili su se 12. avgusta u Artgetu, upoznali se međusobno i sa svojim mentorima i tokom popodneva otputovali u Požegu gde je 9. INTERAKCIJA svečano otvorena. Petnaest mladih filmskih stvaralaca iz 11 zemalja u Požegi i u Čačku snimali su tri dokumentarna filma na temu „Portret bez okvira“. Snimanje je trajalo sedam dana, a onda je počela montaža filmova koji će premijerno biti prikazani 27. avgusta u Kulturnom centru u Požegi, a zatim, dan kasnije u Dvorani Kulturnog centra u Beogradu kada će učesnicima kampa biti uručene diplome i kada će 9. INTERAKCIJA zvanično biti zatvorena. Sa njima su i učesnici Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma „Interdoc 2014“ njih 23 iz deset zemalja.

Reditelji filmova su Andrej Kolenčik iz Slovačke, Luka Popadić iz Srbije i Kristo Tomi iz Indije. Uz njih su snimatelji, montažeri i organizatori iz Izraela, Meksika, Venecuele, Rumunije, Rusije, Velike Britanije, Portugalije, Bugarske, Indije ,Srbije... Nadamo se da će biti na nivou svojih prethodnika koji su za filmove snimljene na Interakciji osvojili niz nacionalnih i internacionalnih nagrada i priznanja.

Da podsetimo: tokom osmogodišnje realizacije kampa učestvovalo je 159 učesnika iz 42 zemlje i snimljena su 32 dokumentarna filma od kojih je pet filmova osvojilo osam nagrada na filmskim festivalima u Indiji, Slovačkoj, Rusiji, Bugarskoj, Makedoniji, Francuskoj i Srbiji.

Ulaz slobodan.

http://www.film-art.org/interaction/index.html

Pogledajte još