Šašava OMG dijeta: Pijte što više kafe i kupajte se u hladnoj vodi!

Ovu šašavu dijetu smislio je trener iz Londona Venis A. Fulton i nazvao je „Six Weeks to OMG", a nastala je kao plod naučnih istraživanja i njegovog ličnog iskustva u pomaganju klijentima da se reše viška kilograma. Donosimo vam šest osnovnih koraka ove dijete:

1. Preskočite doručak

Fulton tvrdi kako naše telo za vreme spavanja potroši svu preostalu hranu u sustavu, zbog čega nam mozak ujutro šalje signale gladi. Ukoliko imate viška masnih naslaga, ne trebate da panično jedete pahuljice ili tost kako biste ostali na nogama, budući da će vaše telo za energijom posegnuti upravo u kilograme koje želite da istopite. Dodajte još i malo fizičke aktivnosti, hodanje vožnja bajsa, efekat će biti jači.

2. Tuširajte se hladnom vodom

Ovaj je savet najbolje primeniti ujutro, budući da će tuširanje hladnom vodom naterati telo da troši kalorije kako bi održalo telesnu temperaturu, što će garantovano da poboljša metabolizam sledećih 12 do 15 sati. Ipak, nemojte preterivati - temperatura vode treba biti između 15 i 20 stepeni i nemojte se tuširati duže od 15 minuta. Posle izlaska iz kade, toplo se obucite i malo hodajte po kući.

3. Vreme je za kafu
Pošto ste se istuširali hladnom vodom, sledeći je korak ispijanje crne kafe. Kafa dokazano pomaže u borbi sa viškom kilograma ukoliko ju konzumirate na pravi način. Štaviše, što vam je osećaj gladi u želudcu veći, to će kofein iz kafe efikasnije omogućavati vašem telu da troši masnoću. Najbolja kafa je ona crna, bez mleka, šećera i zaslađivača, koji će samo izazvati insulinsku reakciju i usporiti topljenje masnih naslaga u telu.
(old_image)

4. Pokrenite se

Kombinacija kofeina u krvotoku i fizičke aktivnosti daće snažnu inicijativu vašem telu da troši masne naslage. Što više mišića pritom koristite, tim bolje. Ukoliko niste ljubitelj trčanja, brzo hodanje ili baštovanstvo su idealna zamena, budući da tako aktivirate mišiće ruku, nogu, leđa i grudi. Kako god, izaberite aktivnost u kojoj uživate i bavite se njome trideset minuta.

5. Počnite da jedete

Tri obroka dnevno možda zvuče staromodno iz današnje perspektive, ali praksa je pokazala da itekako funkcionišu. Telo taloži masne naslage kako bi tu energiju moglo da upotrebi za one trenutke kad nam nije dostupna nikakva hrana. Zato je sasvim logično očekivati da naslage možemo sagorevati samo kad ostavimo dovoljno vremena između obroka. Imajte na umu da telo luči hormon leptin dok jedemo, koji mozgu govori da smo siti, ali taj proces se događa s dvadesetak minuta zakašnjenja. Upravo su zbog toga tri konkretna obroka bolja od neprestanog grickanja nečega.

Pokušajte da obroke uvek jedete u isto vreme, s time da bi zadnji obrok trebao da bude oko dva sata pre nego krenete na spavanje.

6. Brojite ugljene hidrate

Svaki obrok trebao bi da sadrži oko 50 posto proteina. To možda zvuči puno, ali protein je sastavni deo zdrave prehrane i pomaže u smanjivanju apetita satima. Dobri izvori proteina su piletina, ćuretina, riba, jaja, punomasni jogurt i orašasti plodovi.

S druge strane, želite li da smršate, morate da kontrolišete unos ugljenih hidrata. Dok ne dobijete pojam o veličini porcija, izbegavajte da jedete više od 120 grama ugljenih hidrata dnevno. Povrće možete jesti u gotovo neograničenoj količini (osim graška, šargarepe, cvekle, krompira i kukuruza) jednom kad pojedete dovoljno proteina. S druge strane, nemojte konzumirati više od tri voćke dnevno. Visok udeo fruktoze potpuno će poremetiti apetit i blokirati učinak hormona leptina - hemikalije koja govori mozgu da smo siti. Najbolje voće je ono s niskim udelom fruktoze: avokado, borovnica, grejp, guava, ananas, šljiva, jagoda i paradajz.

Kad ste žedni, pijte vodu ili zeleni čaj i izbegavajte zašećerena i alkoholna pića.

izvor: metro

Pogledajte još