JEZIVA STATISTIKA: U Srbiji svakog dana nestanu 4 osobe

U Srbiji godišnje nestane oko 1.500 osoba, ili – četiri na dan, a najmanje pet odsto njih nikada ne bude nađeno, piše Politika.

Samo u Beogradu svakodnevno se prijavi najmanje jedan nestanak. Polovina nestalih su maloletnici, koje policija ubrzo nalazi ili se sami vraćaju kući.

Na ovaj korak odlučuju se uglavnom zbog loših ocena i vladanja u školi, narušenih porodičnih odnosa, ljubavi. Često i zbog nasilja koje trpe u porodici. Pored maloletnika, nestaju stari i dementni, psihijatrijki bolesnici, kao i oni koji žele da pobegnu od dosadašnjeg života.

Prema podacima Odeljenja za potrage u beogradskoj policiji, u glavnom gradu je od 1. januara do1. avgusta ove godine nestala 321 osoba. Od toga je 169 maloletnika, među kojima je njih 61 pobeglo iz domova i ustanova socijalne zaštite.

U beogradskoj policiji za Politiku navode da vrlo uspešno rešavaju slučajeve nestalih osoba. Od ukupnog broja prijavljenih nestanaka ove godine policija je rešila 294 prijave, što je 91,6 odsto. Rešene su i 23 prijave od prošle godine. Nažalost, od ukupno 317 rešenih slučajeva, 16 osoba je nađeno mrtvo.

U dosadašnjem radu beogradska policija nije imala slučajeve gde su prijavljeni nestanci maloletnika koji su žrtve trafikinga, sekti ili nekog drugog krivičnog dela. Uglavnom je reč o svojevoljnim odlascima.

- Iz domova i ustanova socijalne zaštite mladi najčešće beže u želji za slobodom, da bi skitničarili ili zbog vršnjačkog nasilja. Desi se i da odu u svoju matičnu porodicu – kažu u beogradskoj policiji.

Maloletnici se uglavnom kriju kod svojih drugara, poznanika ili rodbine i ubrzo ih policija nađe ili se sami vrate kući, tvrde u policiji.

Nadlanu/ Izvor: Politika

Pogledajte još