Da li ste znali da i tate mogu da razviju “majčinske instinkte”?

Poznato je mišljenje da majke dele posebnu vezu sa svojim detetom, koja nije nalik nijednoj drugoj - čak niti onoj povezanosti deteta s ocem. Ipak, nedavno objavljeno naučno istraživanje pod nazivom “Fleksibilnost očevog mozga” pokazalo je da i tate mogu stvoriti jednako jaku vezu sa decom.
“Sve je više nekonvencionalnih porodica i uloga u podizanju djece”, objašnjava dr Sarina Saturn Univerziteta u Oregonu. U prisustvu majke, otkrili su naučnici, očev mozak je manje emocionalno aktivan, ali zadržava dozu kritičkog mišljenja. Kad majke nema, tata preuzima ulogu oba roditelja.

Saveti:
Povezanost s bebom počinje od trudnoće.
Idite sa suprugom na preglede kod lekara i pokušajte da budete prisutni na porođaju.
Tate nisu samo dlakavije mame. Oni drugačije drže bebu, drugačije im pričaju i teše ih, što je bebama izrazito bitno.

Do ovih rezultata došlo se tako što su naučnici skenirali mozgove oba roditelja koji su gledali videointerakcije sa svojom decom. Stimulirane su dve funkcije mozga - emocionalna i mentalna. Očevi koji su rekli da imaju sekundarnu ulogu pri podizanju deteta imali su manji emocionalni odaziv nego majke.
Ali samohrani očevi pokazali su slične emocionalne reakcije kao žene u prvom slučaju. Zadržali su i kritičko razmišljanje, što znači da su preuzeli obe uloge. Jedan od najpoznatijih svetskih pedijatara, dr Vilijam Sirs, savetuje očevima da ne pristaju na ulogu “drugog” i da budu zamena.
“Posao očeva počinje kada je dete dovoljno staro da baca lopticu. Povezanost od najranije dobi pomoći će tatama da bolje shvate svoju decu i imaju zdraviji odnos s njima. Stoga ih ne smete odguravati. Odnos očeva prema deci temelj je za njihov kasniji odnos prema vlastitoj deci”, objašnjava dr Vilijam Sirs.
Izvor 24sata

Pogledajte još