Smrtonosna zavisnost: Kokain "jede" mozak za samo par sati!

Testiranja na životinjama, objavljena u žurnalu "Nature Neuroscience" pokazala su da su nove strukture povezane sa memorijom koja počinje da raste, pošto neko uzme ovu drogu.

Miševi sa najviše promenjenim mozgom pokazali su veću zavisnost od kokaina. Eksperti ovo nazivaju "zavisnošću mozga od učenja".

Tim istraživača sa Univerziteta u Kaliforniji, Berkliju i Univerziteta San Francisko posmatrali su male izbočine iz ćelija mozga nazvane "dendritske bodlje". Okruženje u kome je droga uzeta, igra važnu ulogu u adikciji.

U eksperimentu, miševima je bilo dozvoljeno da šetaju slobodno u dve odaje, svaka sa različitim mirisom i oblikom. Kada su miševi izabrali sebi omiljeniju prostoriju, naučnici su u drugu komoru ubrizgali kokain. Otkriveno je da posle uticaja kokaina mozak miševa ima više izbočina koje služe za memoriju mozga, odnosno, da su miševi pod uticajem ove droge stvorili više "novih uspomena" nego kada su bili pod uticajem vode. Komentarišući istraživanje, dr Džerom Brin sa Instituta za psihijatriju na Univerzitetu u Londonu, izjavio je za BBC da ovo istraživanje daje zadovoljavajuće rezultate za razumevanje procesa nastanka zavisnosti - mozak šalje informaciju o zavisnosti ostatku tela. Za sada nije poznato na koji će način ovi rezultati doprineti razvoju terapije.

izvor: bbc.co.uk

Pogledajte još