Bahate se, a imaju "zmiju u džepu": Pogledajte listu najvećih dužnika u evropskom fudbalu!

Tako je na vrhu dužnika Mančester junajted koji treba da vrati 569 miliona dolara. "Crvene đavole" je 2005. godine preuzela porodica Glejzer i to u trenutku kada je dug bio gotovo četiri puta manji. Amerikanci ipak imaju dovoljno para, pa su ovog leta potrošili 160 miliona evra na pojačanja. Ako se pitate kako je moguće da klub i dalje bez problema igra najjače lige, odgovor je jednostavan. Trenutna vrednost kluba procenjena je na 2,8 milijardi dolara, pet puta veću od dugova.

Drugo mesto drži takođe Premijerligaš. Arsenal iz Londona, kako piše "Forbs", trenutno duguje 384 miliona dolara, ali problem za ekipa sa "Emirejtsa" predstavlja činjenica da su oni najveći dužnici uzevši u obzir odnos vrednosti i dugova kluba. S obzirom da je njihova vrednost procenjena na 1,32 milijarde dolara, dolazimo do zaključka da Arsenal duguje 29 odsto svoje vrednosti. Prema zaključku magazina, najveći krivac za ovolike dugove je izgradnja stadiona "Emirejts" 2006. godine, za koji je izdvojeno oko 720 miliona dolara.

Pomalo neočekivano, na trećem mestu je španska Valensija sa 374 miliona dolara duga. "Slepi miševi" su do pre deset godina bili dominanti, dva puta su bili prvaci Španije (2002, 2004), dva puta igrali finale Lige šampiona (2000, 2001), ali su od tada upali u velike probleme. Nije im pomoglo ni to što su morali da prodaju najbolje igrače. Zbog dubioze su morali da prekinu i izgradnju novog stadiona.

Četvrto mesto drži trenutno član Čempionšipa, ekipa Boltona. Veliki udarac za ovaj klub predstavljalo je ispadanje iz Premijerlige u sezoni 2011/12. Za samo godinu dana izgubili su 83 miliona dolara. Visoke plate igrača, drastično manji prihod od TV prava, smanjeni sponzorski ugovori učinili su svoje i dug je narastao na 267 miliona dolara.

Najveći španski klubovi Real i Barselona i na ovoj listi se bore. Real je dužan 165 miliona, Barselona 156, međutim oni nemaju nikakvih briga pošto je vrednost Reala procenjena na 3,4 milijarde dolara, a Barselona na 3,2.

U vrhu po dugovima su Kvins Park Rendžers, Liverpul, Juventus, a deseto mesto drži Borusija iz Dortmunda sa 82 miliona duga.

Primer dobrog poslovanja je minhenski Bajern koji je na četvrtom mestu najvrednijih klubova sa 1,33 milijardi dolara, a ima zanemarljivo male dugove.
Pogledajte i lepšu stranu fudbala!

Izvor: Kurir

Pogledajte još