Lociran "doktor smrt" koji je vadio organe Srbima!

Tužilaštvo za ratne zločine lociralo je u Amsterdamu turskog lekara Jusufa Sonmeza, kog su mediji prozvali „doktor smrt“ jer je optužen da je vadio organe otetim Srbima na KiM, a već godinama je na Interpolovoj poternici! Srpsko tužilaštvo s njim je stupilo u kontakt imejlom, predstavljajući se kao strana zainteresovana za kupovinu bubrega.

Pronađen preko lokatora
- Somnez je pronađen preko lokatora pre nekoliko dana. Nalazi se u Amsterdamu, a prema raspoloživim podacima, napuštao je Holandiju iako je na Interpolovoj poternici! Našli smo i njegov sajt, zvanične stranice, a stupili smo u kontakt s njim imejlom, i to tako što smo tražili bubreg za transplantaciju - kaže izvor Kurira i dodaje:
- Odmah je obavešten Džonatan Ratel, glavni tužilac Euleksa na KiM, i sad je dalje na njima da postupaju. Sonmez je prvooptuženi u „slučaju Medikus“ - trgovina organima.

Pretnje Vukčeviću i Vekariću

Otkako je objavljen izveštaj Klinta Vilijamsona, specijalnog tužioca tima EU koji istražuje otmice, ubistva i trgovinu organima Srba, Roma i nelojalnih Albanaca na KiM, Albanci su masovno počeli da prete Vladimiru Vukčeviću, tužiocu za ratne zločine, i Brunu Vekariću, njegovom zameniku.
Proces koji su oni pokrenuli posle objavljivanja knjige Karle del Ponte „Lov“ o zločinima nad Srbima na KiM, a koji je završio Vilijamson, naći će se pred Međunarodnim sudom za OVK.

Tokom ove istrage saznal se da je „dr smrt“ pre otprilike godinu dana napravio bolnicu za transplantaciju organa u Južnoj Africi!
- Međutim, kad je čuo da se steže obruč oko njega, pobegao je.

Podsetimo, u „slučaju Medikus“ (siromašnim ljudima iz Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana bilo je obećavano da će dobiti do 15.000 evra po vađenju bubrega) sud na Kosovu osudio je Ljutfija Dervišija i njegovog sina na po osam, odnosno sedam godina i tri meseca zatvora u procesu koji se vodio zbog nelegalne transplantacije organa u klinici „Medikus“ kod Prištine. Osuđene su još tri osobe, dok se Sonmezu i Moši Harelu sudilo u odsustvu. Sonmez je uhapšen početkom januara 2011. u Istanbulu, ali pušten je posle saslušanja.

I dalje trguje organima
Klinika „Medikus“ je zatvorena 2008, a pominje se i u izveštaju SE u kojem se kaže da su pripadnici OVK trgovali organima zarobljenika 1999. Prema rečima zaštićenog svedoka-saradnika Tužilaštva, Sonmez je učestvovao u transplantaciji organa otetih Srba, Roma i nelojalnih Albanaca u „žutoj kući“.

Izvor: Kurir

Pogledajte još