Znate li zašto žmurite tokom seksa?

Način na koji se ponašamo tokom ovog čina govori o našoj percepciji seksa, stavovima, principima i pretpostavkama i pokazuje koliko se komotno osećamo po pitanju sopstvene seksualnosti.
Zato bi pitanje "da li žmurite tokom seksa" trebalo da bude shvaćeno doslovno, s obzirom da simbolizuje prihvatanje ideje same seksualnosti.
Često se događa da parovi ne razgovaraju o seksu, da nisu iskreni ili im je neprijatno. Kao posledica se javlja nezadovoljstvo u spavaćoj sobi koje se odražava na ostale stvari i može dovesti do mnogo ozbiljnijeg konflikta. Zatvaranje očiju tokom seksualnog odnosa može ukazati na razne probleme:
Može da znači da se ne osećate prijatno po pitanju svoje seksualnosti ili seksualnog izražavanja.
Takođe, na taj način se neke osobe isključuju od spoljašnjih uticaja i fokusiraju na osećaj i čula.
Može da sugeriše da se trudimo da se skoncentrišemo na "akciju".
Neki ljudi imaju urođeni stid od seksualnog zadovoljstva ili sopstvenog tela.
Ili, u najgorem slučaju, može da ukazuje ​​da ste potpuno isključeni iz situacije, prisutni samo telesno, a duhovno kilometrima daleko.

U većini slučajeva su žene te kod kojih se registruje veći nivo nelagodnosti. To se naročito odnosi na one koje potiču iz konzervativnijih porodica. Društvo uglavnom nameće ženama krivicu za bilo koji seksualni incident ili neprikladnu situaciju koja uključuje muškarca. Kao da je nemoguće da istovremeno bude seksi i pristojna.

Ovakvi stavovi mogu da nametnu emocionalno povlačenje, čak i u vezi ili braku, gde bi seksualnost trebalo slobodno da se slavi.
Nerešeni problemi među partnerima takođe mogu dovesti do "zatvaranja očiju". Nezavršene svađe, uvrede, emocionalno ili fizičko zlostavljanje ili finansijske nesuglasice su samo neki od razloga koji utiču na seksualnu povezanost.
Ličnost, društvenost, religiozna uverenja i obrazovanje imaju jednak udeo u našem seksualnom ponašanju.
Emocionalni i duhovni izazovi koje seks nosi sa sobom ponekad mogu da zahtevaju stručnu pomoć. Unapređenjem seksualnog života postavljaju se dobre osnove za iskreniji i otvoreniji odnos u vezi ili braku.
Zato sledeći put kada tokom seksa zatvorite oči, neka to bude izraz istinskog uživanja.
Izvor: portaloko

Pogledajte još