Devojčica koja je pobegla islamistima: Oteli su me, silovali i mučili! (VIDEO)

Kada je Adeba Šaker stigla u kuću u Rabiji, u Iraku, nakon što su je kidnapovali članovi Islamske države (IS), jedan od njenih otmičara je dobio telefonski poziv. Nakon par trenutaka, petorica muškaraca je uzelo puške i pištolje, i istrčalo napolje.

Adeba, četrnaestogodišnja devojčica iz etnoreligijske grupe Jazidi, čula je kako kamion odlazi i nakon toga tišinu. Po prvi put, ona i druge zarobljene devojčice su bile same, bez otmičara, a vrata su bila otključana. Borci IS-a su je oteli iz njenog sela u jugoistočnoj regiji Sindžar, kod sirijske granice, i dali je kao “poklon” borcima na prvoj liniji fronta. Hteli su da je preobrate u islam i da je nateraju da se uda za jednog od njih.

- Kada su otmičari otišli, uspaničila sam se, nisam znala šta da radim. Videla sam torbu punu mobilnih telefona i pozvala sam brata – rekla je oteta devojčica.

Njen brat Samir joj je rekao da ode do najbliže kuće da zatraži pomoć i da joj daju uputstva kako da dođe do granice gde se članovi Kurdističke radničke partije (KRS) bore protiv militanata IS-a. Obećao joj je da će biti bezbedna sa njima.

- To je bilo rizično, pošto nisam znala ko mi je prijatelj, a ko neprijatelj – rekla je Šakerova.

Beg
Ona i njene sapatnice su rešile da okušaju sreću. Iskrale su se iz kuće i pokucale na vrata suseda. Objasnile su im situaciju u kojoj se nalaze i dobile su uputstva kako da stignu do granice.

- Nisam mogla da hodam pravo, noge su mi se tresle dok mi je srce lupalo snažno. Trčale smo i nismo se osvrtale – rekla je preplašena devojčica.

Nakon dva sata “putovanja” čule su pucanj. Uskoro su videle borce KRS-a i krenule su da trče prema njima.

- Plakala sam i smejala sam se u isto vreme. Bile smo slobodne! – priseća se Adeba.

Ona je jedna od retkih Jazida koji su uspeli da pobegnu od militanata IS-a, koji su zauzeli velike delove Sirije i Iraka u poslednjih par meseci. Desetine hiljada Jazida pobeglo je iz svoje prapostojbine Sindžara i drugih sela nakon što su ih proterali sunitski militanti, koji smatraju da su oni obožavaoci đavola, i terali ih da prihvate radikalnu verziju islama IS-a ili će umreti.

Tortura
IS je kidnapovao najmanje 73 žena i dece iz Adebinog sela da bi trgovao sa njima u severnom Iraku. Ona se seća da su borci odvojili starije žene iz grupe i da su onda odveli decu. Mlade žene i devojčice su se suočile sa zastrašujućom sudbinom. Neke je silovao komandir, koji je imao tu privilegiju da im oduzme nevinost, pre nego što ih prosledi ostalim teroristima.

Nakon što su pretrpele grupno silovanje, prodavane su onom ko najviše ponudi. Na aukciji su prodavane za samo 10 dolara. Druge, kao Adeba, su trebale da se udaju za borce.

- Najužasavajući momenat se desio tokom prve noći kada su nas oteli. Doveli su nas u policijsku stanicu u drugom gradu, a sve žene su vrištale i plakale. Nismo znale šta će se desiti sa nama – seća se devojčica.

Sve su nam oteli
Ona je živela u malom selu sa 25 članova porodice. Volela je školu i želela je da postane nastavnica. Kada su čuli da se borci IS-a približavaju, pobegli su u susedno selo. Ali, nažalost, teroristi su ih pronašli.

- Obećali su da neće da nas povrede ukoliko se predamo. Odvojili su žene od muškaraca. Uzeli su nam sav nakit, novac, telefone i vozila – kaže Adeba.

Posle dva sata, sve zatvorenike su stavili u kombi i prebacili ih na nepoznatu lokaciju. Devojčica kaže da su na početku bili fini prema njima, da su pokušali da ih smire. Međutim, ubrzo nakon toga su postali “agresivni i zlostavljački nastrojeni”.

Abedina porodica se pridružila ostalim zatočenicima, oko 1.000 žena i dece. Odvojena je od majke i ostatka porodice, da bi je odveli u kuću odakle je uspela da pobegne. Sada je na sigurnom.

Izvor: Telegraf/Dailymail.co.uk

Pogledajte još