Odlučan Dačić: Nema razgovora o priznavanju nezavisnosti Kosova

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Beograd sa predstavnicima Prištine ne vodi razgovore o priznanju nezavisnosti Kosova niti je ičim nagovestio takvu mogućnost.

"Mi smo jasno rekli da je dijalog statusno neutralan i nijednim svojim činom nismo dali do znanja, niti smo preduzeli bilo kakve formalne radnje koje bi dovele do priznanja nezavisnosti", rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare u MSP.

Podsetivši da je šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj i u Berlinu i na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku govorio o potpisivanju mirovnog sporazuma, priznanju nezavisnosti Kosova i članstvu u raznim međunarodnim organizacijama, Dačić je tu izjavu nazvao "pokušajem zloupotrebe dobre volje Beograda".

On je, takođe, izrazio nadu da će Srbija otvoriti pregovaračka poglavlja 32 i 35 do kraja godine, dok su 23 i 24 planirani za proleće.

Nemačka je, prema njegovim rečima, želela da poglavlja 23 i 24 budu prva otvorena, ali postoji nada da bi ta pozicija mogla biti promenjena.

Dačić je istakao i da Srbija ne treba da plaća ceh nestabilnosti u Prištini, gde još nije formirana vlada, te se kasni s nastavkom dijaloga.

Šef srpske diolomatije je podsetio da je srpska vlada i u tehničkom mandatu učestvovala u dijalogu.

Izvor: Pressonline

Pogledajte još