Rusko-ukrajinska kriza: Obe strane potvrdile da su obustavile vatru!

Ukrajinske snage prekinule su vatru na istoku zemlje počev od 18 sati, saopštio je predstavnik saveta za nacionalnu bezbednosti odbranu Ukrajine Andrej Lisenko.

"Shodno odluci koju je doneo predsednik Ukrajine i naredbi načelnika Generalštaba, vojne jedinice Ukrajine koje se nalaze u zoni antiterorističke operacije prekinule su vatru u 18 sati po kijevskom vremenu", rekao je on.

Proruske snage Donjecke narodne republike obustavilo je vatru, rečeno je toj ruskoj agenciji u štabu tih snaga.

"Ispunjavajući dogovoreno u Minsku, mi smo u 18 sati obustavili vatru. Ta odluka je dostavljena svim jedinicama", naveli su u štabu proruskih snaga.

Međutim, kako izveštava dopisnik ruske agencije, i posle 18 sati kada je sporazum o prekidu vatre stupio na snagu, u rejonu Donjecka nastavljeni su pucnji, konkretno eksplozije granata u zoni fabrike azota u Kujbiševskom rejonu Donjecka.

Obustava vatre između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine se izgleda poštuje, uprkos nekim pucnjima u Donjecku.

Nekoliko minuta nakon što je prekid vatre stupio na snagu tri eksplozije čule su se severno od Donjecka nakon čega je usledila sporadična mitraljeska i artiljerijska vatra ali je kasnije utihnula.

Borbe su se tokom većeg dela dana vodile u dva žarišta u istočnoj Ukrajini - blizu strateške luke Marijupolj na Azovskom moru i severnije od Donjecka, uglavnom oko gradskog aerodroma koji ostaje u rukama ukrajinskih snaga.

Protokol o prekidu vatre na istoku Ukrajine potpisali su ranije danas u Minsku predstavnici Ukrajine i samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potvrdio je na svom nalogu na "Tviteru" da je na sastanku Kontakt-grupe u Minsku potpisan sporazum o prekidu vatre i naredio ukrajinskim snagama da prekinu sukobe od danas u 18 sati (17 po srednjoevropskom vremenu).

Izvor: Alo

Pogledajte još