Zenica: Iz jame izvučena tela dvojice rudara!

Očekuje se da tela još dvojice rudara budu izvučena iz jame rudnika do 20 časova, a telo petog nastradalog biće izvučeno sutra.

Članovima spasilačkih timova bilo je potrebno više od 48 sati da prokopaju prolaz kroz koji bi mogli da izvuku tela poginulih u nesreći, u kojoj je, posle obrušavanja zemlje u jami i pristupnim hodnicima, zatrpano 34 rudara.

Njih 29 preživelo je nesreću i spaseno u petak popodne.

Spasilački timovi teško će moći da dođu do tela petog poginulog rudara, jer do dela rudnika u kojem se ono nalazi, treba prokopati prolaz od još 150 metara.

Izvlačenju tela rudara prisustvuju njihove kolege iz druge smene, članovi porodica, kao i glavni federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović i dežurna kantonalna tužiteljka Senada Tarabar.

Tačan uzrok smrti rudara biće poznat posle obdukcije tela, ali Duranović smatra da su se oni ugušili metanom posle "gorskog udara" koji je pogodio rudnik i obrušio velike količine zemlje.

Zbog nesreće u rudniku, premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača, proglasio je nedelju, 7. septembar, Danom žalosti u ovom kantonu.

Izvor: Pressonline

Pogledajte još