IZNENADIĆE VAS: 8 činjenica koje niste znali o kijanju

1. Kijavica putuje brzinom do 160 kilometara na sat

Ovo je barem zaključak pojedinih osoba, dok su ovaj mit, sa druge strane, testirali i čuveni „MythBusters“ koji su zabeležili brzinu do 50 kilometara na čas.

2. Kapljice prepune bacila mogu da slete priliko daleko

Pojedini istraživači smatraju da kapljice prepune bacila mogu da pokriju prostor od 1.5 kvadratnih metara, dok su drugi izmerili i do 9 kvadratnih metara.

3. Kijamo kako bismo restartovali nos

Istraživači su 2012. godine otkrili zašto tačno kijamo i šta bi trebalo da se desi tokom njega. „Našem nosu je ponekada potrebno da se restartuje kada se dešava previše toga, a ovaj biološki restart aktivira sila pritiska koja se stvara prilikom kijanja. Kada se sve odvija kako treba, dolazi do resetovanja sredine unutar nazalnih kanala tako da „loše čestice“ koje smo udahnuli kroz nos mogu da budu zarobljene“, tvrde istraživači.

4. Sunčeva svetlost tera mnoge na kijanje

Perje, biber, prehlada i naporne alergije nisu jedini razlog za kijanje. Mnoge teorije upućuju i na druge uzroke od kojih je jedan posebno proučavan – sunčev asvetlost. Otprilike jedna od četiri osobe kija na sunčevu svetlost. Naučnici ne razumeju u potpunosti zašto dolazi do toga, ali misle da se poruka koju mozak prima kada treba da suzi zenice usled jakog svetla ukršta sa onom za kijanje.

5. Sasvim je normalno kada kijamo u nizu

Ove „loše čestice“ zarobljene u nazalnim kanalima koje izbacujemo kijanjem i ne žure preterano da napuste naš nos. Ponekada je potrebno da kinemo tri do četiri puta kako bismo to postigli.

6. Oči nam se sklapaju bez naše volje

Uprkos panici koja nastupa kada osetimo da ćemo tokom vožnje kinuti, ne postoji puno toga što možemo da uradimo kako bi nam oči ostale otvorene.

Deo poruke koju mozak prima kada je potrebno kinuti odnosi se i na zatvaranje očiju. U pitanju je refleks nad kojim nemamo kontrolu.

7. Naše srce ne staje sa radom kada kijamo

Uprkos tome što ova urbana legenda nikako da nestane, naše srce ne preskače otkucaj kada kijamo. Ono što može da se desi jeste smanjenje broja otkucaja i to je prirodno i u pitanju je jako malo smanjenje. Do ovoga dolazi zbog dubokog udaha koji većina ljudi uzima pre kijanja.

8. Bolje je da kinemo nego da potisnemo kijanje

Bez obzira na to gde se nalazite, nemojte pokušavati da izbegnete kijanje. Iako je retko, u pojedinim slučajevima to može dovesti do povreda uključujući slomljene krvne sudove u očima, oslabljene krvne sudove u mozgu i probijene bubne opne ili problema sa dijafragmom.

Izvor: Zdravlje

Pogledajte još