TAKSE SVE VEĆE: Za reč Srbija u imenu firme - pola miliona dinara

Nikad kraja nametima... Ljudi ogorčeni zbog administracije
Oni koji žele da u naziv svoje firme ubace reč „Srbija“, za to zadovoljstvo moraju da plate neverovatnih 474.880 dinara, što je za 9.770 dinara više nego pre tri meseca. Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da je jedan od razloga za visoku cenu takse za upotrebu reči Srbija u nazivu firme taj što je budžet u velikom škripcu.

- Drugi razlog je pokušaj da se firme destimulišu da stavljaju ime Srbije u nazive jer se time šalje pogrešna poruka da ta privatna firma ima veze s državom. To može da stvori zabunu kod građana - kaže Madžar.

Građani besni
Ovo je samo jedna od taksa koja je poskupela za 2,1 odsto, pa su cene vađenja potvrda, uverenja i različitih dokumenata povećane od samo nekoliko dinara, pa do nekoliko hiljada. Tako je izdavanje različitih potvrda i uverenja poskupelo za 10 dinara, oružanog lista za 110, dok je za dozvolu za izvoz robe potrebno izdvojiti 240 dinara više.

Da su poskupljenja i od nekoliko stotina dinara građanima ozbiljno zasmetala, potvrđuju nam i u matičnoj službi Opštine Stari grad.

- Građani komentarišu da su takse skupe i nekad svašta kažu, a mi o tome ne odlučujemo i samo sprovedemo ono što je neko drugi naredio. Nekima je sve skupo, a oni koji dolaze po izvode ne zato što su im hitno potrebni, već da bi ih imali u rezervi, čak i odustaju kad čuju koliku taksu treba da plate - kaže jedan od matičara u Opštini Stari grad.

Građani se često žale na loš tretman u državnoj administraciji, a kako kaže Jovan Jovanović, predsednik Centra za zaštitu potrošača „Forum“ iz Niša, država namerno neke takse naplaćuje preskupo kako bi odvratila građane da dosađuju državnim službama.

Plaćanje činovnika
- Ministarstvo finansija mi je tražilo da platim taksu od 10.000 dinara da bi mi dali mišljenje na zahtev da li EPS krši zakon u poslovanju zaračunavanjem kamata građanima na dugovanja za struju. Iako radimo program od javnog interesa i u interesu građana, nisu mi dali mišljenje dok ne platim, pa sam odustao. Oni visokim taksama namerno odvraćaju građane da ne podnose zahteve kako bi ostvarili svoja prava. Pitanje je šta se plaća tom taksom kad mi kroz PDV već plaćamo radnike u administraciji - kaže Jovanović.

Ministarstvo finansija
USKLAĐIVANJE S RASTOM CENA

U Ministarstvu finansija objašnjavaju da su takse poskupele jer je njihova cena usklađena s rastom potrošačkih cena.

- Usklađivanje dinarskih iznosa taksa iz Odeljka A tarife republičkih administrativnih taksa izvršeno je primenom godišnjeg indeksa potrošačkih cena u Republici Srbiji za period od 1. maja 2013. godine do 30. aprila 2014 - objašnjavaju u Ministarstvu finansija.

Nadlanu / izvor: Kurir

Pogledajte još