Škotska se odvaja od Velike Britanije?

Referendum je zakazan za 18. septembar. U ispitivanju, koje je objavio "Sandej tajms" 51 odsto anketiranih je bilo za nezavisnost, a 49 protiv, ne uzimajući u obzir neodlučne birače.

Iako je vodjstvo od dva procenta u okviru statističke greške, rezultati najnovijeg ispitivanja javnog mnjenja značajno povećavaju šanse Škotske nacionalne partije (SNP) na referendumu 18. septembra.

"Sandej tajms" je, takodje, objavio da je kraljica Elizabeta II postala veoma zabrinuta zbog referenduma o nezavisnosti u Škotskoj i da je zbog toga tražila da je svakodnevno obaveštavaju o razvoju situacije.

Očekuje se da će vlada premijera Dejvida Kamerona sada ponunditi ustupke Škotskoj u poslednjem trenutku, medju kojima i vraćanje većih nadležnosti Škotlandjanima, u pokušaju da sačuva uniju Engleske i Škotske koja traje 300 godina.

Izglasavanje nezavisnosti bio bi prelomni dogadjaj koji bi pokrenuo niz pitanja o statusu Velike Britanije u medjunarodnoj zajednici, a Kameron bi se našao pod pritiskom da se povuče, navodi AFP.

Škotska zauzima jednu trećinu kopnene teritorije Velike Britanije i u njoj se nalazi sistem "trajdent" za nuklearno odvraćanje koji bi, kako kaže SNP, u slučaju nezavisnosti morao biti izmešten iz Škotske do 2020. godine.

Nadlanu / izvor: B92

Pogledajte još