Bajaga i instruktori

Pred punom beogradskom Arenom, Bajaga i ‘’Instruktori’’ održali su sjajan, za naše uslove – spektakularan koncert

Taksista koji me je vozio do Arene samo je jedan od onih koji su ovih dana komentarisali da Bajaga ne može da napuni Arenu. Ali, najave organizatora bile su tačne. Ispred hale redovi su bili ogromni, obožavaoci su strpljivo čekali svoj red da prođu kroz ‘’pretres’’ na ulazu i dođu do svog mesta. U retko kom prostoru su kontrole toliko rigorozne. Ovde ste čak morali da ostavite kod obezbeđenja sav sitan novac koji imate kod sebe, što u stvari i nije tako loša ideja – prikupljeni novac otišao je u dobrotvorne svrhe! A tu su i vatrogasci koji šetaju po sali i opominju ljude da ne pale cigarete. Nikome to nije zasmetalo, ljudi su došli da se dobro provedu.

Interesantno, teško je da se odredi profil publike koja sluša Bajagu. Bilo je onih koji su ga slušali kao mladi, onih koji su svojim tinejdžerskim danima potkačili neke od njegovih najboljih albuma, a bilo je i nekih novih klinaca… I naravno, neizbežni Yu–nostalgičari… Videli smo transparent ‘’Tvoji drugovi, kajakaši iz Celja’’, ostali nisu bili toliko ‘’transparentni’’ ali bilo ih je sigurno dosta u publici.

Uprkos najavama da koncert neće kasniti više od petnaestak minuta, trebalo je da se sačeka da svi uđu, tako da su ‘’Instruktori’’ izašli na binu sa 40 minuta zakašnjenja. Najpre smo ih videli na video bimovima kako prolaze kroz hodnike Arene, a zatim su, uz ovacije, izašli pred beogradsku publiku.

Baš kako je i bilo najavljeno, ceo ambijent je izgledao svetski! Velika i lepa bina, odlično osvetljenje i odličan zvuk. Uz punu salu i raspoložene članove benda, sasvim dovoljno za dobar koncert!

‘’Zmaj od Noćaja’’ za početak, već prvi taktovi podigli su publiku na noge. ‘’Dobro veče, poštovana publiko i dragi prijatelji! Ovo je strašno velik grad, i zato nema razloga da budeš sam u njemu…’’

Zatim se publici obratio i Žika Milenković: ‘’Ovo je bio samo uvod. Vežite se, polećemo!’’ Zagrejali su publiku uz dinamični ‘’Berlin’’, pa ‘’Verujem-ne verujem’’, ‘’Jana’’, ‘’Godine prolaze’’, ‘’Tišina’’, i tako redom… Smenjivali su se stari i novi hitovi, a publika je sve vreme bila vesela, sve vreme se igralo, pevalo, ‘’Instruktori’’ su napravili jednu veliku žurku u Areni.

Videlo se da im je zaista stalo da ljude pošalju kući sa osmehom na licu, bili su raspoloženi, zanimljivi, zvučali su odlično i napravili su odličan odabir pesama. Više se reagovalo na one stare, velike hitove, ali pesme sa novijih albuma propraćene su sasvim dobro. Teatralni Žika je duhovito najavljivao pesme, na ‘’Život je nekad siv, nekad žut’’ čak je i ‘’leteo’’. Onda se ‘’letač na žici’’ spustio na binu, a Bajaga je pitao ‘’Beograde, jesmo li veseli? ‘Ajmo onda jednu Veselu pesmu!’’

Prvi gost bio je Davor Rodik, gitarista iz "Plave trave zaborava". Zatim je i Bebi Dol otpevala s njim par pesama, ‘’Bademi i so’’ i sa najnovijeg albuma ‘’Fanki taksi’’. Simpatična i ekscentrična kao i uvek, izazvala je veliki aplauz kada se pojavila na bini. Vokalna grupa ‘’Vrelo’’ iz Rume pomogla je u pesmama ‘’Muzika na struju’’ i ‘’Pod jasenom’’, a ‘’Dobro jutro, džezeri’’ nije mogla da prođe bez pravih džezera - Neše Petrovića i Miloša Đorđevića…

Bajaga, Loki, Žika, Cvele, Čeda i Buba nisu mogli da požele bolju proslavu ‘’jubileja’’. ‘’Instruktori’’ postoje 22 i po godine… A nisu ni mogli više da obraduju svoje fanove, svima su omogućili da sa osmehom izađu iz beogradske Arene.

Ljiljana Zdravković

Pogledajte još