Prikrili silovanje 1.400 dece!

U objavljenom izveštaju se navode optužbe da je u gradu Roteramu na severu Engleske, u periodu od 1997. do 2013. godine, 1400 maloletnih lica - od kojih su neka bila deca uzrasta 11 godina - bilo prebijano, silovano i uključeno u lanac trgovine ljudima, dok su organi lokalne vlasti sasvim ignorisali sve indikacije o činjenju tih zločina.

Pojedinačna deca čak su bila polivana benzinom uz pretnju da će biti spaljena ako se usude da prijave zlostavljanje, dok su druga bila primorana da prisustvuju silovanjima uz pretnju spaljivanja, navodi se u izveštaju. Više od trećine dece bilo je već od ranije poznato lokalnim službama za zaštitu dece, ali je uprkos ovome izostala reakcija i policije i lokalnih vlasti.

Nekoliko sati nakon objavljivanja izveštaja, predsednik opštinskog veća podneo je ostavku.

"Nakon što sam razmotrio navode izveštaja, verujem da je jedini pravilni ishod da ja, kao predvodnik, preuzmem odgovornost za istorijske neuspehe ove opštine koji su savršeno jasno opisani u izveštaju, i ja to i nameravam da učinim", izjavio je Rodžer Stoun, predsednik opštinskog veća okruga Roteram.

Utvrđeno je da je ogromna većina počinilaca ovih zločina južno-azijskog porekla, dok su većina žrtava bile devojčice bele puti. Ova činjenica je dodatno komplikovala slučaj: neki zvaničnici bili su uvereni da su socijalni radnici preterivali kada su ukazivali na ponavljanje obrazaca seksualnog zlostavljanja, dok su pojedini zvaničnici o slučaju ćutali iz straha da će biti proglašeni rasistima ako progovore o strukturi zločinaca i žrtvi. U izveštaju su službena lica optužena da su "ignorisala politički nepodobnu istinu" i da su zataškavala činjenicu da su muškarci pakistanskog porekla vršili gruming belih devojčica za seksualnu eksploataciju.

Tek 2010. godine je prvi slučaj seksualnog zlostavljanja maloletne osobe dospeo do suda u Roteramu, gradu od 250.000 stanovnika u južnom delu oblasti Jorkšir. Petorica muškaraca osuđena su na višegodišnje robije zbog gruminga devojčica tinejdžerskog uzrasta. Ovo je bila prva u nizu presuda u poslednje četiri godine, a usledilo je još slučajeva slično visokog profila u drugim engleskim gradovima, između ostalih u Oksfordu, Ročdejlu i Derbiju.

Londonski nedeljnik "Tajm" je nakon toga objavio seriju članaka u kojima je izneseno tvrđenje da su lokalne vlasti bile upoznate sa nekoliko slučajeva seksualnog zlostavljanja u vezi sa kojima tužilaštvo nije reagovalo podnošenjem optužnica. Veće Roterama je konačno naložilo formiranje nezavisne komisije, čiji je rad rezultirao izveštajem od 26. avgusta.

Autor izveštaja Aleksis Džej, bivši glavni inspektor socijalnih službi, navela je da je među žrtvama bila i grupa devojčica, od kojih su neke bile uzrasta od 11 godina. Ova grupa je uglavnom pripadala siromašnom i ugroženom sloju društva, čije je životne situacije zloupotrebila grupa muškaraca.

"Njih su silovali mnogobrojni muškarci, njima se trgovalo u okviru trgovine ljudima sa muškarcima iz drugih gradova sa severa Engleske, mnoge od njih su bile kidnapovane, prebijane i zastrašivane
", napisala je Džej u izveštaju.

U izveštaju je takođe detaljno opisan potpuni fijasko političkog i policijskog vrha u reakciji na zločine. Čak i nakon što su nebrojeni socijalni radnici prijavljivali da su slučajevi seksualne zloupotrebe maloletnih lica dostigli nivo kritičnih razmera, službenici na visokim pozicijama su ove prijave potpuno ignorisali. Kada se žrtve počele da prijavljuju nasilnike, policija se prema njima često odnosila "sa prezrirom".

Čitav niz ovih ranijih prijava, koje su objavljivanje u periodu između 2002. i 2006. godine, sadržale su detaljne opise seksualnog zlostavljanja, i po tvrđenju gospođe Džej, "napisani su bili tako da je svakome moralo biti savršeno jasno kakva je bila situacija u Roteramu". Prvi izveštaj je, međutim, bio „efektivno zataškan“, dok su drugi i treći bii "ignorisani", rekla je ona.

U izveštaju se navodi i činjenica da su pojedinim zvaničnicima njihovi pretpostavljeni naredili da zataškaju informacije o etničkom poreklu nasilnika. Rezultat ove naredbe bila je činjenica da niko nije stupio u kontakt sa predvodnicima pakistanske zajednice, čija je pomoć pri identifikaciji članova bandi koje su silovale i kidnapovale tinejdžere, mogla biti presudna.

Izvor: B92

Pogledajte još