Hrvatska poslanica: Predsednik Srbije pokušava da uništi hrvatski jezik!

"Iživljavanje političkog vrha Republike Srbije nad Hrvatima Vojvodine se nastavlja. Nikolićeva donacija ćiriličnih čitanki i gramatike bunjevačkog govora učenicima u Subotici poslednja je manifestacija politike uništenja hrvatskog jezika i kulturnog identiteta na tlu Vojvodine", napisala je Tomašić na svom Fejsbuk
profilu.

Ona je dodala da svako ima pravo da se nacionalno ili regionalno izjasni, ali da "višedecenijska politika Srbije konstantno favorizuje jednu manjinsku grupaciju na štetu one druge".

Prema njenim rečima, službeni Beograd već godinama pokušava da "ode i korak dalje i obezbedi Bunjevcima nehrvatima status autohtonog južnoslovenskog naroda, iako je sasvim jasno da oni nemaju nikakvih posebnosti u odnosu na Hrvate Bunjevce".

"Velikosrpska politika četničkog vojvode, a danas predsednika Srbije, može da začudi samo beskrajno naivne i one koji su zadnju četvrtinu decenije prespavali", navodi Ruža Tomašić, koja je predsednica desničarske Hrvatske stranke prava Ante Starčević (HSP AS).

Ona je oštro krikovala premijera Zorana Milanovića i njegove ministre što nisu reagovali na "akt tihog kulturocida", kao i predsednika Hrvatske Iva Josipovića.

"Sad bi valjalo iskoristiti dobre veze koje je (Josipović) stvorio šireći bratstvo i jedinstvo po takozvanom regionu, ali se bojim da ta 'ljubav u regionu' vredi kao politička moneta samo s ove strane granice", napisala je predsednica HSP AS, stranke koja ima jednog poslanika u Saboru Hrvatske.

Ruža Tomašić je za hrvatsku poslanicu u EP izabrana na listi Hrvatske demokratske zajednice.

Početkom školske godine, predsednik Srbije Tomislav Nikolić donirao je učenicima u Subotici čitanke i gramatiku za učenje bunjevačkog govora. Objašnjeno je da je reč o njegovoj ličnoj donaciji.

Nadlanu / Izvor: Blic

Pogledajte još