Konačno rezultati istrage: Šta je srušilo MH17?

U izveštaju bi trebalo da se nađu detalji prikupljeni sa glasivnog snimača u kokpitu, dokumente dobijene sa snimača leta, satelitske i radarske snimke.

Za sada nije poznato da li će u izveštaju biti objavljeni dokazi o tome šta je uzrok pada aviona, odnosno ko je kriv za pad letelice iznad istočne Ukrajine.

Na dan nesreće, proruski aktivisti u Ukrajini su objavili da su oborili ukrajinski borbeni avion, međutim, po saznanju da je u pitanju putnički avion objava je uklonjena.

Od tad je krenulo prebacivanje loptice na jednu ili drugu stranu, ruska je iznosila optužbe na račun ukrajinske, dok su Rusiju kao krivca označili Ukrajina i SAD.

Komisija holandske vlasti je istakla da neće u obzir uzimati optužbe navedenih zemalja, već da će se isključivo baviti činjenicama koje su prikupljene na osnovu materijala preostalog od oborenog aviona.

Sa druge strane, Bellingcat, portal koji se bavi istraživačkim novinarstvom, stigao je do fotografija koje ukazuju na to da su oštećenja na malezijskom avionu i uništenim oklopnim vozilima ukrajinske vojske identična, što navodi da je pad aviona izazvalo rusko oružje koje je upotrebila 53. brigada iz Kurska.

Malezijski avion sa 298 putnika i članova posade srušio se 17. jula u Ukrajini u blizini granice sa Rusijom. Niko nije preživeo, a polovina žrtava je iz Holandije.

Nadlanu / Izvor: B92

Pogledajte još