NASA: Ne verujemo da je u Nikaragvi pao meteorit, niko nije video vatrenu loptu!

NASA je saopštila da se, sa jedne strane, meteorit ne može otpisati kao uzrok, ali i da treba uzeti u obzir da niko kod glavnog grada Managve nije video užarenu loptu koja osvetljava noćno nebo što je prizor neposredno pre udara meteora u tlo.

To ukazuje da je krater verovatno napravilo nešto drugo.

Na fotografijama snimljenim u šumovitoj oblasti kod međunarodnog aerodroma Managve vidi se krater širok 12 metara.

NASA procenjuje da je toliki krater mogla napraviti energija detonacije čak jedne tone eksploziva TNT.

Američka svemirska agencija je ocenila da bi meteorit, koji bi mogao tako nešto da napravi, morao pri prolasku kroz atmosferu da stvori vatrenu loptu nadaleko vidljivu.

Ali, niko to nije video u Managvi gde živi 1,5 miliona ljudi.

"Da bi nešto napravilo ovako veliku rupu u tlu moralo bi da se vidi na nebu kao veoma svetla vatrena lopta. A ništa slično nije prijavljeno.., te sam veoma skeptičan", rekao je Bil Kuk, šef odseka za meteorite u NASA.

U izveštajima se za sada ne pominje da su u krateru nađeni bilo kakvi komadi meteorita.

Portparol vlade u Managvi izjavio je u nedelju da je krater napravio "relativno mali" meteorit. Istog popodneva, naučnici iz drugih zemalja su se ponudili da dođu i istraže šta se desilo.

Savetnik Vlade Nikaragve za ekološka pitanja, Hajme Inker rekao je da ne može da tvrdi da je pao meteorit, ali je dodao da je to "najverovatnija od svih mogućnosti".

Po njegovim rečima, verovatno se radi o kamenom meteoritu koji možda niko nije video kako para nebo te noći.

Stanovništvo svedoči da su čuli jaku eksploziju, uz udarni talas.

Savetnik Inker i drugi zvaničnici se slažu u tome da to što se desilo u Nikaragvi nije imalo veze sa asteroidom koji je za vikend prošao relativno blizu kraj Zemlje, na udaljenosti sličnoj udaljenosti Meseca.

Bil Kuk iz NASA kaže da se za nikaragvanski krater mogu ponuditi druga objašnjenja, pa i ona da "neko tamo diže stvari u vazduh".

Izvor: 24 sata

Pogledajte još