Šverc u prevozu od sada prekršaj

Gradsko veće donelo je Izmene odluke o javnom linijskom prevozu kojom se švercovanje prvi put tretira kao prekršaj, izjavio je danas direktor Direkcije za javni prevoz Uglješa Mitrović.

On je rekao da ta odluka predviđa da kontrolor može da na licu mesta putniku bez adekvatne putne isprave izda posebnu kartu koja stajati 2.000 dinara.

Odluka takođe, omogućava putniku da nastavi da koristi javni gradski prevoz u toku celog dana, a važno je i da se njegovo ime u tom slučaju ne registruje kao prekršaj, objasnio je Mitrović.

On je naveo i da onom ko je "zatečen bez karte ne plati tu posebnu kartu sledi prekršajna kazna koja iznosi 6.000 dinara koju piše komunalni policajac".

Mitrović je precizirao i da će "u slučaju da kaznu plati za osam dana ona iznositi pola te sume, odnosno 3.000 dinara".

Prema njegovim rečima, od kada je počela akcija animiranja građana da moraju da plate prevoz, broj švercera je smanjen.

"Prema našim podacima, broj validacija u odnosu na period pre akcije porastao je skoro 50 odsto, a naplata karata u odnosu na prethodni period povećana je negde oko 30 odsto", rekao je on.

Mitrović je, uz napomenu da je akcija dala efekta ukazao i da to nije dovoljno da bi grad smanjio dotacije GSP-u i da zato građani moraju da nastave da se odgovorno ponašaju.

On je rekao i da su građani prihvatili apel grada dodavši da je broj očitavanja karata poveaćan, ali i da "još uvek građane koji imaju mesečne karte opominjemo i apelujemo na njih da validaciju shvate kao obaveznu".

Prema njegovim rečima, to je neophodno, jer omogućava da tačno znamo koliko je koja linija opterećena i da bismo na pravi način mogli da optimizujemo javni gradski prevoz i odgovorimo na potrebe putnika.

Mitrović je potvrdio i da će biti predloženo gradskim preduzećima i onima koji posluju sa gradom da svojim zaposlenima uplate markice za prevoz, umesto da im daju novac za to.

"Grad će poručiti svim javnim preduzećima i firmama koja posluju sa gradom da plate prevoz putem kupovine kartica..., a time će i poslodavac moći da uštedi na kupljenim markicama i do 20 odsto", objasnio je on.

Mitrović je istakao i da će napadi na kontrolore, koji su nedopustivi biti sankcionisani i da se, kao i bilo koji vid nasilja, ne mogu tolerisati.

"Već smo preduzeli mere i centralizovane akcije u kojima učestvuju Komunalna policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova", rekao je on.

Prema njegovim rečima, u situaciji kada dođe do napada na kontrolore, MUP hitno reaguje i njegovi pripadnici stižu "za dva do tri minuta na mesto incidenta ako slučajno komunalni policajac nije u vozilu".

"Broj napada na kontrolore nije povećan, a sadašnji sistem kontrole omogućava brzu i efikasniju reakciju protiv bahatih građana", rekao je Mitrović.

On je objasnio da je "suština u tome da smo napravili takvu akciju da mogu da se spreče eventualni incidenti i da oni koji budu izazvali incidente mogu da očekuju da će biti krivično gonjeni".

Mitrović je dodao i da "putnici koji nisu zadovoljni ophođenjem kontrolora, mogu njihovo ponašanje prijaviti "Beokom servisu".

Nadlanu / Izvor: Novosti

Pogledajte još