Nakon dve godine: Sindikati traže povećanje minimalca, poslodavci ne daju

0

Minimalna zarada u Srbiji već dve godine nije menjana i iznosi 115 dinara po radnom satu, a sindikati smatraju da bi ona trebalo da se poveća na 137, 9 dinara, a poslodavci da ona ne bi trebalo da se menja, jer se za to nisu stekli uslovi.

Taj stav izneli su na današnjem Sastanku komisIje koja se bavi utvrđivanjem minimalne zarade, dok se predstavnici resornih ministarstava nisu o tome izjašnjavali, već su samo saslušali njihove stavove, rečeno je nakon sastanka u Uniji poslodavaca Srbije i Savezu samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković mišljenja je da minimalnu zaradu ne bi trebalo još uvek povećavati budući da nije došlo do povećanja BDP-a i on je ostao na nivou iz 2008. godine.

Budući da neki pokazatelji ukazuju na to da se može očekivati pad BDP-a, a nije došlo ni do značajnog povećanja zaposlenosti, mislimo da nije potrebno povećavati zaradu, kaže Atanacković.

Atanacković kaže da ne bi bilo logično da se minimalna zarada poveća jer ona utiče i na povećanje ukupne zarade, što bi, kako kaže bilo kontra merama koje se očekuju, a odnose se na smanjenje plata i penzija.

Na današnjem sastanku, kako kaže, predstavnici Ministarstva rada i Ministarstva finansija nisu se izjasnili o tome, već su samo saslušali stavove socijalnih partnera.

Atanacković očekuje da bi sednica Socijalno-ekonomskog saveta (SES) mogla da se održi već u petak.

Minimalna plata ista već dve godine

Potpredsednik SSSS Zoran Mihajlović rekao je da prema izmenama Zakona o radu ima osnova da se minimalna zarada, koja je ista već dve godine poveća i da bi ona prema svim parametrima mogla da iznosi oko 138 dinara.

On je podsetio da bi ona trebalo da se menja jer je već dve godine na istom nivou – 115 dinara po satu. Mihajlović očekuje i da bi se detaljnije o tome socijalni partneri mogli izjasniti na sednici krajem ove nedelje.

Vlada Srbije je polovinom jula donela odluku da minimalna zarada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za period jul – decembar 2014. godine u Srbiji ostane 115 dinara po satu.

To znači da minimalna neto plata u Srbiji iznosi 20.010 dinara, i na tom je nivou od pre dve godine. Tolika zarada spada u najniže u regionu, a poslednje povećanje zaposleni su dobili u aprilu 2012 . godine kada je minimalac po satu povecan sa 102 na 115 dinara.

Na sednici Socijalno ekonomskog saveta u februaru ove godine, doneta je odluka da se cena rada ne menja do juna, a i tada je radnik u Srbiji je sa minimalnom platom od 175 evra bio jedan od najmanje plaćenih u okruženju.

Nadlanu / izvor: Blic

Foto: Nadlanu Arhiva

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.