Istina o letu MH17: Malezijski avion izrešetan u vazduhu

U izveštaju holandskog Odbora za bezbednost navodi se da “nema dokaza o tehničkom kvaru ili ljudskoj grešci”, a dopisnici "Bi-bi-si"-ja kažu da izveštaj ide u prilog tvrdnjama da je avion na letu MH17 pogodio šrapnel rakete.

Izveštaj holandskih istražitelja zasniva se na podacima iz crne kutije, kao i na informacijama dobijenim od kontrole leta, satelitskim snimcima i fotografijama sa lica mesta, budući da je zbog borbi između ukrajinske vojske i proruskih snaga bilo suviše opasno prilaziti mestu u istočnoj Ukrajini gde se srušio avion, prenosi "Bi-bi-si”.

Analiza na osnovu podataka iz crne kutije
U izveštaju se ne navodi ko je mogao da ispali projektil. Prema rečima dopisnika "Bi-bi-si"-ja Ričarda Vestkota, obe strane u sukobu koriste isto oružje, pa se odgovorni mogu otkriti samo ako se utvrdi odakle je projektil ispaljen.

“Avion se raspao u vazduhu usled strukturalne štete izazvane velikim brojem predmeta koji su pri velikoj brzini probušili avion sa spoljne strane”, stoji u izveštaju holandskih stručnjaka.
Avion oboren 17. jula

Avion “boing 777” na letu iz Amsterdama za Kuala Lumpur srušio se 17. jula iznad istočne Ukrajine, a poginulo je svih 298 putnika i članova posade, među kojima čak 198 Holanđana.

U istrazi su učestovali eksperti iz Britanije, Nemačke, Australije, Malezije, SAD, Ukrajine i Rusije, a iz Odbora je saopšteno da će konačan izveštaj biti objavljen u narednih godinu dana.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još