Kakve će tajne biti otkrivene? Vatikan otvara svoj arhiv

0

Nadbiskup Žan-Luj Bruges, glavni arhivar i bibliotekar Svete rimske crkve, kaže da će arhiva koji se odnosi na period od 1938. do 1958. biti dostupan javnosti.

Nadbiskup Žan-Luj Bruges je rekao da će se to desiti za oko godinu i po dana. Kako je objasnio, sve arhive Vatikana su otvorene za istraživače do 1938. a sledeći će biti dostupan period između 1938. i 1958. godine.

„Odluka da deo kolekcije arhiva postane dostupan istraživačima uvek je politička i uvek je ostavljena samom papi… Papa Franjo mi je rekao da se slaže da se ovaj deo arhiva učini dostupnim i sva okumenta iz ovog istorijskog perioda, osim onih koji se odnose na lični život pojedinaca“, rekao je nadbiskup.

On je dodao da kada ga je papa pitao koliko će biti potrebno da se taj deo arhiva pripremi za istraživače, odgovorio je oko godinu i po dana.

Bruges, koji je boravio u prvoj u istoriji poseti prvog čoveka Vatikanske biblioteke Beogradu, naglasio je srdačnost s kojom je primljen u Srbiji i u Srpskoj pravoslavnoj ckrvi i dodao da je sastanak sa patrijarhom Irinejom trebalo da traje samo pola sata, a trajao je gotovo dva sata.

Izvor: B92

Foto: Wikipedia/Diliff

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.