Srbija odgovorna za torturu dvojice Bošnjaka

Apelacioni sud obavezao je državu da im isplati odštetu u ukupnom iznosu od 600.000 dinara, saopštio je Fond za humanitarno pravo (FHP).

"Iako dosuđeni iznosi odštete ne mogu predstavljati pravičnu naknadu žrtvama, pravosnažna sudska ocena tretmana zarobljenih Bošnjaka u logoru Šljivovica od strane pripadnika MUP-a predstavlja prvo institucionalno priznanje nedela počinjenih nad Bošnjacima u logorima Šljivovica i Mitrovo Polje"
, navodi se u saopštenju.

Apelacioni sud je utvrdio da su Enes Bogilović i Mušan Džebo u avgustu 1995. godine sa grupom Bošnjaka preko Drine prebegli u Srbiju, gde su se predali pripadnicima Vojske Jugoslavije (VJ).

Svi Bošnjaci podeljeni su u dve grupe, a Bogilović i Džebo su odvedeni u "centar" koji je formiran 1. avgusta 1995. godine i koji se nalazio u Braneškom Polju (Šljivovica), u radničkim barakama GP "Planum".

Po evidenciji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta koju je sud prihvatio kao dokaz, Bogilović je oslobođen 29. januara 1996. godine, a Džebo 6. decembra 1995. godine.

U logoru su bili izloženi torturi i nečovečnom postupanju pripadnika MUP-a, a policajci su ih tukli palicama, granama, gumenim cevima, gašene su im cigarete po telu.

Prema oceni Apelacionog suda, "ponašanje čuvara u Centru u Braneškom Polju prema tužiocima, ali i prema ostalim licima koja su tamo boravila, teško da se može pripisati ponašanju koje je dostojno pojedinca".

FHP je u ime Bogilovića i Džeba pokrenuo postupak za naknadu nematerijalne štete protiv Republike Srbije u novembru 2007. godine, a prva prvostepena presuda kojom su odbijeni tužbeni zahtevi doneta je 2010. godine, nakon 10 održanih ročišta.

Apelacioni sud je po žalbi FHP-a vratio predmet na ponovno suđenje kako bi se dopunio dokazni postupak, a Prvi osnovni sud je u junu 2012. godine, nakon sprovedenog postupka u kojem nije postupio po nalozima Apelacionog suda, doneo istovetnu presudu na koju je FHP izjavio žalbu.

Izvor: Akter

Pogledajte još