IZGLASAN NOVI ZAKON: Kalifornija zabranila upotrebu plastičnih kesa

Novi zakon izglasan je 30. avgusta, a očekuje se da će do ga kraja septembra potpisati guverner, čime će i zvanično stupiti na snagu.

Upotreba besplatnih plastičnih kesa u Kaliforniji do sada je bila zabranjivana samo na lokalnom nivou, u 50 gradova, među kojima su Los Anđeles i San Francisko. Guverner ove američke države Džeri Braun najavio je odobrenje zakona, jer je on višestruko koristan: istovremeno čuva životnu sredinu i ne narušava ekonomiju, usled zaštitnih mera koje su namenjene proizvođačima ove ambalaže.

Broj iskorišćenih plastičnih kesa u svetu procenjuje se na jedan trilion godišnje, a njihova upotreba varira od zemlje do zemlje. Prosečan Kinez iskoristi godišnje dve ili tri plastične kese, Danac četiri, Irac 18, Nemac 65, Amerikanac više od 300, dok Poljak, Mađar i Slovak potroše više od 400 plastičnih kesa na godišnjem nivou.

Zakon nalaže zabranu korišćenja plastičnih kesa u prodavnicama i apotekama od 1. jula 2015. godine. Godinu dana nakon toga, Kalifornija će u potpunosti reći "ne" ovoj vrsti kesa, a njeni stanovnici će se okrenuti platnenim torbama, papirnim i ostalim kesama koje se mogu ponovo upotrebiti.

(old_image)

Plastične kese se proizvode od polietilena, izdržljivog materijala kome je u proseku potrebno 400 godina da se razgradi. U procesu razgradnje one ispuštaju toksični materijal u zemlju i vodu, koji može naškoditi životinjama. U protekloj deceniji mnogi proizvođači su se okrenuli alternativnim vrstama kesa, napravljenim od biorazgradivog materijala, koje su manje štetne za okolinu od plastičnih.

Vlasti su, u međuvremenu, pripremile zajmove u vrednosti od dva miliona dolara za proizvođaekoji su spremni da pređu sa proizvodnje plastičnih na proizvodnju kesa koje se mogu ponovo upotrebiti.

U nekim zemljama korišćenje plastičnih kesaje u potpunosti zabranjeno, dok je u drugim regulisano taksama koje se na njih plaćaju. Među zemljama koje su delimično ili u potpunosti zabranile plastične kese nalaze se Nemačka, Južnoafrička Republika, Italija, Australija, Indija, Somalija, Bocvana, Filipini, Uganda, Kenija, Japan, Turska, Zanzibar, Etiopija, Papua Nova Gvineja, Belgija, Južna Koreja, Singapur, Švedska, Butan, Malta i Kina.

Građani Kalifornije već godinama se bore da iskorene upotrebu kesa od ovog materijala, jer preveliki broj njih završi u rekama i okeanima. Pošto kese koje plutaju morem često podsećaju na meduze, one predstavljaju ogromnu opasnost za životinje koje se meduzama hrane.

Izvor: Ekokutak

Pogledajte još