Bacite punjače, mobilni telefoni se uskoro pune govorom

0

Naučnici su već osmislili MP3 plejer koji radi uz pomoć otkucaja srca, a Nokia poseduje uređaj koji skuplja energiju tokom kretanja.

Dobra vest za sve korisnike mobilnih telefona kojima idu na živce punjači za mobilni je da istima više neće morati da se bakću. Naime, južnokorejski naučnici su blizu orkrića koje bi omogućilo punjenje baterije mobilnog telefona na vrlo nekonvencionalan način.

Ovi uređaju bi mogli skupljati čak i buku koja dolazi iz okoline, a mobilni telefon bi se mogao puniti i uz pomoć muzike.

„Istraživali smo nekoliko mogućih načina za prikupljanje energije iz okoline. Zvuk je sveprisutan u svakodnevnom životu. Naša okolina je njegov izvor. Ovo nas je motivisalo da pretvorimo energiju zvuka u električnu struju. Energija zvuka se može koristiti za različite namene uključujući i mobilne telefone koji se pune tokom razgovora ili prikupljajući buku okoline. Daljim istraživanjem bi se mogla smanjiti i buka u blizini autoputeva apsorbirajući zvučnu energiju vozila“ , rekao je dr . Sang – Voo Kim sa Instituta za nanotegnologiju Univerziteta u Seulu .

Tehnologija podrazumeva korišćenje malih nano – žica smeštenih između dve elektrode. Kada se one izlože ljudskom glasu, stvara se mala količina električne energije.

Nadlanu/portaloko.hr

Foto: yayimages/ilustracija

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.