Sonique

Kao 15-godišnjakinja napustila je atletiku, jer nije bila najbrža u trci. Zadržala se u muzici, jer joj je svaki singl i album dostigao zlatni ili platinasti tiraž! Nekadašnji beskućnik u Londonu, sada je DJ svetskog ranga. Sa sedamnaest godina priključila se rege bendu, kada je i otkriven njen fenomenalan glas i dar za pisanjem. Preko školskog druga ušla je u svet muzičkog biznisa. Uspeh i slavu pratila je lična tragedija, kada je u osmom mesecu trudnoće izgubila dete. - “Bila je to najporažavajuća stvar koja mi se ikada desila“, ističe uvek. Jaku volju da istraje u poslu pokazala je u to vreme. Dobila je, baš tada, rok od samo 40 dana da napravi i snimi album. Uspela je! U Ginisovoj knjizi rekorda piše da je ona žena koja se najduže zadržala na vrhu top – lista. Krajem 2005. godine Sonique je zajedno sa Tomcraft-om izdala novi album, a pre dve godine nastupala je u novosadskom klubu Paradiso, gde je taj album i promovisala.
Iako sam ja pozvao nju, ona je prva postavila pitanje.

Zdravo, kako si?

Ja sam dobro, a ti?
Zaglavljeni u saobraćaju, a to je uobičajeno za vikend.

Pre nego što nastavimo, reci mi, da li razgovaram sa Soniom Clark ili sa Sonique?
Razgovaraš sa obe naravno.

Zaglavljena si u saobraćaju, treba da putuješ šest sati do Škotske?
Ma, da! Užasna je magla u Londonu. Zbrkani smo. Svi su na putu, a niko se ne kreće. Mnogo je hladno... Nekako je... Da budem iskrena, super je! Ma, da. Dopada mi se. Evo me u kolima, slušam muziku, traži se neka prečica... Božić je i baš je uzbudljivo.

Imaš svoj iPod ili neki drugi mp3 player?
Da, ali sada slušamo diskove koje smo narezali kod kuće. Slušamo i svoje drugare na radio stanicama. Zovemo ih da znaju da ih slušamo i takve stvari...

Šta sada slušate?
Slušali smo Kiss FM, ali sada izlazimo iz Londona pa mu gubimo signal. Slušamo mog malog drugara, DJ koji je prilično nov, zove se Oli.

Citiraću te:
Ako sam tužna, pustim muziku.
Ako sam srećna, pustim muziku.
Iz svog iskustva mogu da kažem da – i ti sam sebe možeš da izneveriš, ali te muzika nikada neće izneveriti.

I, dobro, time si rekla sve. Možeš li išta da dodaš?
Veoma sam ponosna na činjenicu da i dalje stojim iza svega što sam ikada rekla. I srećna sam što u sve to još uvek verujem. Za sada još nemam ništa da dodam.

Igra je za tebe način oslobađanja. Dosta brineš o svojim nastupima. Veoma su naporni. Srećom, nekada si bila sportista?
Ma, da. Imam puno energije koju moram da izbacim iz svog sistema. Mislim da svi imaju. Neki izađu, napiju se i potpuno izgube kontrolu, neki se bave sportom, neki đuskaju. Ja volim da uradim nešto kreativno sa tim. Samo pokušavam da kanališem svoju negativnu energiju, da je pretvorim u pozitivnu.

Pa, jel’ imaš dosta negativne energije?
Mislim da svi imamo. Možeš ceo život da gledaš vrlo negativno. Zavisi kako se programiraš, kako se prilagodiš da ne bude negativno. Ima dosta stvari koje mogu da ti pomognu, znaš.

Kakva je energija bila pre dve godine u Novom Sadu?
Pre dve godine sam bila obamrla, prilično ravnodušna. Mislim, tada mi je najbolji prijatelj bila flaša. Ipak, to nije uticalo mnogo na moju muziku. Ne može da utiče iako je uključuje. Nisam mogla da prestanem da se bavim njome. Sve ima veze sa njom, ona me je vodila, održala živom.

Ljudima se dopao tvoj nastup u Novom Sadu. Kažeš da si tada bila obamrla. Hoće li u Beogradu biti još bolje?
Da, jesam bila umrtvljena, ali nema to mnogo veze sa mojom muzikom. Tada sam bila veoma loše privatno. Muzika mi je pomogla, i sve što je u vezi sa njom me održava.

Reci mi, koliko si ljigava (Sleezy)?
Ha, pa, mogu dosta da budem, mogu, mogu... Ima puno načina da budeš ljigav i to uglavnom prema jednoj osobi, ne prema više njih.

Sleezy je tvoj poslednji singl, hoćemo li čuti uskoro neki novi?
U ovom trenutku baš radim na dosta toga. Biće ih još. Nikada nisam prestala da produciram. Moram da ti kažem da ću malo da odmorim od Djisanja. Predivne četiri godine sam provela svuda po svetu. Ipak ću malo više da se bavim pevanjem i produciranjem. Sigurno je da će biti još novih singlova.

Pa, hoćeš li za Novu godinu u Beogradu držati vinil ili mikrofon?
Vinil, mikrofon i diskove!

Uradila si veliki posao za svaku devojku koja je želela da se bavi DJ-ingom. Jel’ bilo теško?
Bilo je teško i još uvek ima teških trenutaka. To je jedna od stvari koju sam stvarno želela. Još uvek ljudi nemaju dovoljno poštovanja za devojke koje se time bave. U to vreme se zaista niko nije time bavio. Pomogla sam drugim devojkama i drago mi je zbog toga zato što ih ima koje su stvarno dobre kao DJevi.

Postoji li neka pesma koju ćeš sigurno pustiti za Novu godinu?
Pa, ovaj, puštaću... pf... ima... recimo... hm... ima pesama... ovaj... pa... neka bude iznenađenje...

Aha, lepo. Dakle, pojma nemaš šta ćeš nam puštati...
(kroz smeh) Nemam pojma šta ću puštati!

Vojkan Bećir

Pogledajte još