Hoćemo li se smejati ili plakati: Vlada odlučuje o minimalnoj ceni rada!

Predsednik sindikata Nezavisnost Branislav Čanak i predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković rekli su da do dogovora nije došlo, i da će odluku, po zakonu, o visini minimalne cene rada doneti vlada.

Unija poslodavaca će prihvatiti odluku o minimalnoj ceni rada koju Vlada Srbije donese, rekao je Atanacković.

Predstavnici sindikata tražili su da se minimalna cena rada u Srbiji sa sadašnjih 115 poveća na 137,9 dinara, čemu se protivi Unija poslodavaca, koja smatra da bi to ugrozilo privredu.

"Vlada će sigurno sutra doneti odluku, pošto je rok 15. septembar da donese definitivni stav o tome. Poslodavci su rekli da će prihvatiti to što vlada bude rekla bez ozbira što ne odustaju od stava da u situaciji u kojoj je privreda ne treba povećavati minimalnu cenu rada", kazao je Čanak.

Atanacković je naveo da bi Unija poslodavaca želela da se, kada bi bilo moguće, sve zarade povećaju, ali da smatra da je to nemoguće.

"Smatramo da je to nemoguće. Želim da kažem da bismo voleli kada bi bilo moguće povećati sve zarade. U ovom ekonomskom trenutku, nemoguće je da korekcija ne izazove probleme u privedi, gašenje privrednih subjekata", kazao je Atanacković.

On je dodao da Unija poslodavaca nije postigla dogovor sa sindikalcima s obzirom da će ove godine doći do pada bruto domaćeg proizvoda i da se stagnacija BDP-a očekuje naredne godine.

Takođe, Unija poslodavaca smatra da, kako je rekao, nema mesta povećanju minimalne zarade kada se očekuje smanjivanja zarada u javnom sektoru.

Izvor: novimagazin

Pogledajte još