Agata Kristi: Stidljiva “Kraljica zločina” koja je znala sve o otrovima!

Agata Kristi, rođena 15. septembra 1890. godne, je bila britanska književnica, autor brojnih kriminalističkih romana. Kao najpoznatijeg svetskog pisca misterija nazovaju je i "Kraljicom zločina".

Da li ste znali da je Agata Kristiprvih šest romana objavila pod pseudonimom Meri Vestmakot, bila je to dobro čuvana tajna, sve do 1949. godine, kada je časopis „Sandej tajms“ otkrio da je gospođa Vestmakot zapravo Agata Kristi.

Tokom svoje književne karijere koja je trajala više od pola veka napisala je 79 knjiga, od toga 66 kriminalističkih romana i više zbirki kratkih priča i drugih dela, koja su prodata do sada u više od dve milijarde primeraka širom sveta i prevedena na više od 50 jezika. Zabeleženo je da su jedino Biblija i Šekspirova dela doživela veću prodaju od romana Agate Kristi.

Agata Kristi je za vreme Prvog svetskog rata radila u bolnici, gde je i stekla ogromno znanje o otrovima koje će kasnije vešto koristiti u svojim delima. Inače , ona je odustala od karijere pijanistkinje zbog svoje preterane stidljivosti.

(old_image)

Njena drama "Mišolovka" je premijerno izvedena u Londonu 25. novembra 1952. godine i to delo je do sada njaduže neprestano igran komad u istoriji pozorišta koje je imalo više od 20 000 izvođenja.

Osim uzbudljivih zapleta u svojim romanima, kraljica krimića volela je adrenalin i u privatnom životu. Prema pisanju Gardijana, zajedno sa svojim suprugom, Agata je tako reći pionirka jahanja na talasima u toj zemlji.
U vreme kad su njeni savremenici ispijali koktele i čajeve u Blajtiju, a dame štitile kožu od sunca i skrivale se u hladu, Kristi je savladavala surferske veštine i naučila kako da se bori protiv opekotina od sunca.

Do ovih saznanja je došao Pit Robinson, osnivač britanskog muzeja posvećenog surfovanju (Museum of British Surfing). Robinson tvrdi da su supružnici Kristi bili među prvim stanovnicima Velike Britanije koji su savladali surfovanje u stojećem položaju. Da bi zaštitili noge, nosili su obuću napravljenu od tanke kože.

Roman „Ubistvo u Orijent ekspresu“ iz 1934. godine, napisala je u hotelu „Pera Palas“ u Istanbulu, u Turskoj.

Surfovali su obalama Australije, Novog Zelanda i Havaja, a književnica je oduševljeno pisala o daskama iz severne Afrike, koje su napravljene od tankog drva i lake za nošenje.
U svom dnevniku ona je čak zapisala i ovo: ‘Postala sam ekspert – barem iz perspektive Evropljana – trijumfovala sam kad sam održala ravnotežu i vratila se do obale u stojećem položaju.‘

Pogledajte još