Pola studenata će ostati bez kreveta!

Za 1.200 raspoloživih mesta u studentskim domovima prijavio se čak 2.331 brucoš, a jedini koji ne moraju da brinu da će biti ispod crte kada bude objavljena preliminarna rang-lista su „vukovci“.

Iz ekonomskih ili drugih razloga, interesovanje za smeštaj u 14 domova SC Beograd raste iz godine u godinu. Ovog leta prijavilo se više „vukovaca“ nego ikada, što će veliki broj brucoša sa visokim srednjoškolski uspehom primorati da stanuju na drugoj adresi.

- Od ukupnog broja prijavljenih devojaka, čak 60 odsto njih su „vukovci“. Slična situacija je i kod momaka, od kojih su 40 odsto „maksimalni“. Nažalost, i ove godine će polovina ostati bez doma u prvoj raspodeli, ali to ne znači da neće u toku godine biti primljeni u dom. Poslednjeg brucoša sa prošlogodišnje rang-liste uselili smo u februaru - priča Milovan Petrović, direktor Studentskog centra Beograd.

Konkurs za dodelu mesta trajao je do 15. septembra, a osim uspeha u školi, u obzir se uzimao i socijalno- -ekonomski status porodice.

- Interesovanje ove godine je veće nego ikada pa je na našu adresu pristigla čak 2.331 prijava. Bodovi dobijeni na ekonomski status neće biti presudni, bar ne kada su devojke u pitanju. Za svaku studentkinju koja je srednju školu završila sa svim peticama naći ćemo mesto u domu - potvrđuju iz službe smeštaja SC Beograd.

Najviše mesta i ove godine za brucoše biće u domu „Karaburma“, ali i u „Patrisu“, „Žarku Marinoviću“ i „Veri“.

- I ove školske godine maksimalno 100 mesta namenjeno je studentima iz osetljivih društvenih grupa. Predaja njihovih zahteva traje do 25. septembra, a za svaku od osam grupa formira se posebna rang-lista.

Konačne rang-liste, posle podnošenja prigovora, izaći će 25. septembra, dok je krajnji rok za useljenje 6. oktobar.

PO EKONOMSKIM CENAMA 400 SOBA
CENA mesečnog smeštaja u studentskim domovima kreće se do 2.200 dinara, u zavisnosti od kategorije sobe. U ponudi će biti i oko 400 mesta, koja će se naplaćivati po „ekonomskim“ cenama za koje će brucoši morati da izdvoje od 7.000 do 9.000 dinara. Ipak, i ovo je povoljnije nego plaćati sobu ili stan od 150 do 300 evra.

U OPTICAJU SU I LAŽNE KARTICE
STUDENTSKI centar apelovao je na akademce da povedu računa o eventualnim lažnim karticama, koje im nude različite studentske organizacije. Samo kartice koje izdaje ova ustanova ili one koje na svojim fakultetima vade studenti Pravnog, Medicinskog ili Mašinskog fakulteta, mogu se koristiti za kupovinu obroka u studentskim restoranima.

Nadlanu / izvor: Novosti

Pogledajte još