EU odahnula: Škotska ostaje u Velikoj Britaniji

0

Škoti glasali protiv odvajanja od Velike Britanije, pokazuju preliminarni rezultati referenduma u Škotskoj. Glazgov "za", Edinburg "protiv". Teniser Endi Mari, koji je pozvao građane da glasaju za nezavisnost Škotske, dobio pretnje!

Na referendumu o nezavisnosti Škotske, prema prvim procenama, 55 odsto glasača je zaokružilo „ne“, dok je oko 45 odsto za nezavisnost.

Na referendumu je glasalo više od 80 odsto od 4,3 miliona upisanih birača.

Održavanje škotskog referenduma dogovoreno je Edinburškim sporazumom koji su, 15. oktobra 2012. godine potpisali Aleks Salmond, prvi ministar Škotske i Dejvid Kameron, premijer Velike Britanije.

Odvajanjem Škotske, Britanija bi ostala bez trećine svoje teritorije, a stanovništvo bi postalo manje za oko osam odsto.

Pretnje slavnom teniseru
Poznati teniser škotskog porekla Endi Mari (27) iznenadio je svet kad je juče odlučio da promeni neutralni stav u vezi s otcepljenjem Škotske i podrži nezavisnost te zemlje od Ujedinjenog Kraljevstva, što je odmah izazvalo salvu kritika, pa i pretnji na njegov račun.

– Danas je veliki dan za Škotsku! Negativnost kampanje protiv nezavisnosti uticala je na moj stav o tome. Jedva čekam rezultate. Hajde da to uradimo! – napisao je na Mari juče na Tviteru.
Jedan tviteraš na to je odgovorio: „Voleo bih da su te ubili u Danblejnu“, govoreći o napadu na školu koju je pohađao Mari, a koji se dogodio 1996, kada je jedan muškarac vatrenim oružjem usmrtio 17 dece i nastavnika u toj obrazovnoj ustanovi

Izvor: RTS/Kurir

Foto: Yayimages

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.