Advokati štrajkuju kako bi zaštitili interese građana?

"Ugrožena su prava običnog čoveka i advokati svojim protestom žele da žaštite obične ljude, njihove ineterese i da zaštite svoju profesiju, nažalost nemamo načina da to objasnimo zbog medijske blokade", rekao je Ribarovski.

Advokat iz Paraćina je ponovio da je "protest u interesu građana kako bi jeftinije i efikasnije obavili poslove koje su radili advokati a sada neustavno dobili javni beležnici".

"Ministarstvo pravde na RTS objavljuje kako advokati ugrožavaju sigurnost građana, malo čudna izjava, koja stvara uznimerenje javnosti i na određen način stavra negativnu sliku o advokatima", rekao je Ribarovski.

Ribarovski je istakao da se formiraju ankete po kojima građani tobože ne podržavaju protest advokata, izlazi se sa nekim procentima, a suština je u tome da se uopšte ne prikazuje objektivno zbog čega je ovaj protest i dodao da Zakon o javnom beležništvu daje javnim beležnicima povlašćen položaj u odnosu na advokate i sudove.

On je istakao da građani ne znaju šta ih čeka, te objasnio da će zaključivanje i overa ugovora koštati deset puta više nego kod advokata i da će se duže čekati na njih. Dodao je da su advokati ti koji godinama donose nešto dobro običnom čoveku i pomažu mu u raznim situacijama, u sporovima pred sudom i uopšte pred državnim organima.

"Tražimo smenu ministra pravde gospodina Nikole Selakovića, smatramo da je on glavni krivac za ovakvo stanje u pravosuđu i društvu. Očekujemo da se problemi na koje ukazujemo brzo reše, ali smo spremni da do kraja istrajemo u svojim zahtevima", rekao je Ribarovski.

Štrajk su najpre počeli advokati iz Beograda, a potom su njihovu inicijativu prihvatile i kolege iz cele Srbije.

Nadlanu/ izvor: B92

Pogledajte još