Izložba ATMOSFERA | ATMOSPHERE – Predstavljanje mladih dizajnera iz Indonezije

Umetnička organizacija 80|10 iz Beograda u partnerstvu sa kreativnim web portalom Grafis Masa Kini iz Indonezije (http://grafismasakini.com/), pozvala je zainteresovane indonežanske vizuelne umetnike – grafičke dizajnere, fotografe i ilustratore da predstave svoje radove koji će prezentovati “novu” i mladu kreativnu scenu Indonezije (kako kroz komercijalne tako i eksperimentalne radove). Većina radova koja će biti predstavljena publici od 22. do 29. septembra u UK Parobrod, rezultat su rada na prethodnim projektima, dok je nekoliko radova nastalo specijalno za ovu izložbu.

Izabrani umetnici Catherine Susilo (digitalna fotografija), Haris Mustafa (grafički dizajn i ilustracija), Ines Aryaniputri (grafički dizajn, tipografija, brending), Oktodia Mardoko (& Haryadhi)-Belantara studio (animacija i dizajn), Onny Renantalice (ilustracija i dizajn) i umetnik Rege Indrastudianto (grafički dizajn i ilustracija), koji će biti gost izložbe u Beogradu, izneli su kulturno prepoznatljive narative koji predstavljaju kontekstualizaciju indonežanskog kulturnog okvira, ali u isto vreme jasno komuniciraju i sa evropskom i srpskom publikom.

Cilj izložbe je da se ovo područje predstavi iz drugačije perspektive od uobičajene kojom se nama daleke “egzotične” zemlje poput Indonezije, često prikazuju kao “banana republike”, ruralne sredine i/ili džungle, a neretko se povezuju sa ekonomskom i socijalnom nerazvijenošću. U tom smislu, izložba je tematski veoma široka i otkriva sve ono čime se pojedinac/umetnik bavi u ovom trenutku; otuda ona iznosi kulturne, sociološke, verske i/ili ideološke interpretacije, ali i pojedinačne snove koji mogu biti kritičan odraz svakodnevnih situacija.

Izložba ATMOSFERA podržana je od stane Ambasade Republike Indonezije u Beogradu i Nj. E. Samuela Samsona, Ambasadora Republike Indonezije, zajedno sa partnerom izložbe Ustanovom kulture PAROBROD.

Medijski partner je GMK (Grafis Masa Kini) iz Indonezije a prijatelj izložbe – NUSANTARA, društvo srpsko-indonežanskog prijateljstva. Produkcija- 8010 umetnička organizacija iz Beograda.

http://www.ukparobrod.rs

Pogledajte još