U SUSRET INVAZIJI: Ekolozi kreirali aplikaciju za prepoznavanje kućnih paukova

Cilj ovog programčića je da pomogne ljudima, pre svega onima koji se plaše paukova, da raspoznaju različite vrste, da nauče da ih prepoznaju u kući, da ih bolje upoznaju i možda na taj način počnu manje da se plaše svojih privremenih "gostiju".

Na jesen počinje sezona parenja paukova, pa mužjaci već krajem avgusta kreću u pohode na kuće, u potrazi za ženkama.

(old_image)

Ova sezona će biti posebno nezgodna za arahnofobe, prognoziraja stručnjak za paukove Adam Hart sa Univerziteta Gločester, koji je učestvovao na razvijanju aplikacije.

- Interesantno je da ni sam nisam veliki ljubitelj paukova. Biološki posmatrano, oni su vrlo interesantna bića, ali kod ljudi izazivaju urođeni strah, uslovljen njihovom telesnom konstitucijom, bojom i oblikom, koji nije lako kontrolisati - objašnjava Hart.

Aplikacija, nazvana "Spider in da House" ("Pauk u Kući"), poseduje listu od 12 najrasprostranjenijih vrsta paukova koji nastanjuju Veliku Britaniju. Ona nudi korisne savete za prepoznavanje različitih vrsta, za razlikovanje mužjaka i ženke, a korisnicima omogućuje i da saznaj nešto novo o njihovim navikama i aktivnostima, kako bi naučili manje da ih se boje.

Izvor: Ekokutak

Pogledajte još