Ovo su potpuno pogrešne stvari koje radimo kad smo bolesni!

Pijete poveće količine lekova, slinavite i stalno izduvavate nos i činite sve što možete da biste ozdravili što brže? Ali šta god činili, ništa vam neće pomoći da prehlada ili grip brže prođu - jednostavno trebate sebi da date vremena da se oporavite. A određeni 'lekovi' koje sami sebi prepisujete mogu dodatno da pogoršaju situaciju, piše Yahoo Health.

Preterujete s lekovima za prehladu
Popili ste antihistaminik, ali i petnaestak minuta kasnije osećate se loše? Zašto onda ne uzeti još jedan? Ili možda neki drugi lek? 'Ljudi ne znaju kada lek počinje da deluje. Brojnim lekovima je potrebno najmanje 30 minuta do sat vremena da počnu da deluju. Ali problem je to što su ljudi, kada su bolesni, vrlo često nestrpljivi, traže trenutno olakšanje i misle da će veća doza lekova imati bolje delovanje', kaže Veronika Nieto, profesorka na teksaškom Univerzitetu A&M. Međutim kada preteramo s lekovima za prehladu, to može da razvije ceo niz novih simptoma ili pogorša postojeće.
Na primer, zbog prevelike doze antihistaminika možete da se osećate pospano ili letargično, a poveća doza analgetika može da doved do ozbiljnih kožnih reakcija i dugoročno do oštećenja jetre.

Prejako istresate nos
Kada vam curi nos, nekako vam se najlogičnije čini da ga istresete. I da, u pravu ste, to će vam doneti trenutno olakšanje, ali istresanje nosa može da prouzrokuje dugoročne nevolje. 'Ako snažno izduvavate nos, sekret bi mogao da ode u sinuse, što može da produži proces ozdravljenja. Taj sekret može da sadrži bakterije i viruse koji lako mogu ući u sinuse i izazvati infekciju', kaže dr. Džek Gvaltni, osnivač CommonCold.org. Ali ukoliko ne možete da izdržite a da ne istresete nos, slobodno to učinite, ali svakako pripazite da prejako ne stisnete nosnice. Tako možete da smanjite količinu sekreta koji će dospeti u sinuse.

(old_image)

Za vreme prehlade ili gripa pijete puno kafe i potišteni ste
Igranje uloge mučenika i odlaženje na posao baš i nije dobra ideja – sem što ćete zaraziti kolege, znatno duže će vam trebati da se oporavite. Kada ste bolesni, najbolje stvari za vas su odmor i dovoljna količina tečnosti. Osim toga, iscrpljenost nikako nemojte lečiti kafom i smatrati da će vam ona dati potrebnu energiju. Višak kofeina dodatno će dehidrirati telo i možda produžiti bolest za nekoliko dana. Zadnje što vam treba je to da zbog viška kofeina ne možete da zaspite celu noć i da do jutra ležite budni u krevetu i tresete nos.

Bez razmišljanja posežete za antibioticima
Mnogi u ormariću s lekovima čuvaju preostale antibiotike od prošle bolesti i kada ih uhvate prehlada ili grip, posežu za njima. Premda vam se antibiotici mogu činiti kao sjajna alternativa odlasku do lekara, to zapravo nije dobra ideja ako imate grip ili prehladu jer antibiotici leče bakterijske infekcije, a ne virusne. Ukoliko pak dođe do infekcije sinusa, u tom slučaju antibiotici mogu da budu dobar izbor. Ali tu se opet javlja pitanje doziranja, jer doza mora biti dosta velika da bi se sprečilo širenje bakterijske kulture, zato je dobro posavetovati se s lekarom.

Ignorišete uputstva na spreju za nos
Kada vam ništa ne može pomoći da se rešite začepljenog nosa, pomoći će vam sprejevi, ali oni su dobro rešenje samo u kratkom roku. Krvni sudovi u nosu su naime natečeni, a time i zauzimaju više mesta, što otežava disanje. Sprejevi za nos deluju tako da smanje otok, ali ako ne sledite uputstva na ambalaži pa ih koristite duže od tri dana, izlažete se riziku od kontraefekta. Naime predugim korišćenjem sprejeva za nos može se izazvati upala te krvni sudovi mogu ponovo da oteknu.

Izvor: tportal

Pogledajte još