Veliki problem: Otpad ometa rad hidroelektrana "Đerdap"

"Elektroprivreda Srbije" je saopštila da se u hidroelektrani "Đerdap 1" povremeno zaustavljaju agregati radi čišćenja ulaznih rešetki od nanosa otpadnog drveta, plastike i drugih materijala, prenosi Beta.

Na čišćenju su angažovane tri dizalice, veliki broj kamiona, dva plovila i više od 90 radnika, navodi se u saopštenju.

U EPS-u su istakli da nema kvarova i da su agregati pogonski spremni, tako da je u poslednja 24 časa proizvedeno 19,7 miliona kilovat-sati struje.

Hidroelektrana "Đerdap 2" je potpuno normalizovala rad posle prodora vode u dodatnu elektranu, gde se nalaze agregati A9 i A10.

Van pogona je samo agregat A5 na kome se otklanjanjaju posledice nanosa na ulaznoj rešetki, dok je agregat A1 u planiranom remontu.

Kako su meteorolozi ponovo predvideli obilne padavine, svi zaposleni su angažovani na zaštiti objekata od mogućih bujica i eliminisanja mogućnosti da ponovo voda prodre u mašinsku halu, dodaje se u saopštenju.

Kod sela Grabovica nastavljeno je ispumpavanje vode iz jezera koje se stvorilo od bujičnih voda sa okolnih brda i planine Miroč.

Trenutno se ispumpava oko 2,5 kubnih metara u sekundi, što još nije dovoljno da se oko 200 poplavljenih domaćinstva poplavljenih nađe na suvom, tako da se traže rešenja da se obezbede pumpe većeg kapaciteta.

Nadlanu / izvor: RTS

Pogledajte još