Dačić: Zbog ekonomske krize pada natalitet u Srbiji

0

Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da zabrinjava podatak da je prosečna starost stanovništva u Srbiji najviša u jugoistočnoj Evropi a da na jednog zaposlenog imamo jednog penzionera.

U govoru na specijalnoj sednici Generalne skupštine UN posvećenoj Programu akcije Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju nakon 2014. godine, Dačić je rekao da je zajednički zadatak da se umanje problemi negativne stope nataliteta, demografskog trenda starenja populacije, velikog broja emigranata i nezaposlenosti mlade populacije, kao i posledice koje ti pokazatelji imaju na ekonomski rast.

– Teška ekonomska situacija u zemlji uticala je na pad nataliteta. Tokom poslednjih pedeset godina, udeo mlade populacije se skoro prepolovio, a oko 20 odsto stanovništva čine ljudi starosti od 65 i više godina. Posebno je zabrinjavajuće da u Srbiji danas na jednog zaposlenog imamo jedno penzionera. Pre trideset godina taj odnos je bio četiri prema jedan – rekao je Dačić.

On je dodao da je i pitanje migracija stanovništva ključno za Srbiju.

– Svake godine se iz zemlje iseli blizu 30.000 stanovnika, koji su najvećim delom višeg ili visokog obrazovanja i za oko deset godina mlađi u odnosu na naš starosni prosek. Suočeni smo, dakle, sa kontinuiranim „odlivom mozgova“. Teško je pomiriti se sa tim brojkama, ako se prisetimo da je Srbija krajem 19. i pocetkom 20. veka, po statistikama, imala najveći priliv imigranata u svetu, odmah posle SAD. Ugled Srbije je bio takav da su mnogi istaknuti naučnici, lekari, političari želeli srpsko državljanstvo – rekao je on.

Prema Dačićevim rečima, visoko mesto na agendi srpske Vlade zauzima poboljšanje položaja žena.

– Broj žena na funkcijama je povećan, a njihov udeo u neobrazovano delu stanovništva manji. Smrtnost trudnica i porodilja u Srbiji je u proteklih deset godina smanjena na nivo proseka evropskog regiona, a broj prekida neželjenih trudnoća skoro prepolovljen – rekao je on.

On je ponovio da je Srbija u potpunosti posvećena ekonomskom oporavku, unutrašnjim reformama a da članstvo u EU ostaje prvi spoljnopolitički rioritet.

Nadlanu / izvor: Blic

Foto: youtube printscreen

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.