Milionska šteta: Oluja u CG nosila sve pred sobom

Olujno nevreme nanelo je na gatovima Luke Bar milionsku štetu, a sreća je da niko nije stradao. Tri dizalice u vlasništvu AD „Kontejnerski terminal i rasuti tereti“ onesposobljene su od posledica nepogode u noći između ponedeljka i utorka.

Prema saznanjima „Novosti“, jedna dizalica, nosivosti osam tona, namenjena za istovar i utovar kontejnera, pala je u more i praktično blokirala operativu na gatu 1. Dve su iskočile iz šina i pokidale kablove, čime je onesposobljena upotreba ovog dela lučke mehanizacije. Po prvim procenama, šteta je oko milion evra.

Olujni vetar odneo je i oko 300 kvadrata limenog krova iznad skladišta AD „Kontejnerski terminal i rasuti tereti“.

Mehanizacija je osigurana, što će s jedne strane umanjiti neočekivanu štetu, ali jedna nevolja prouzrokovala je drugu, jer je za sredu najavljeno uplovljavanje teretnog broda na gat ovog preduzeća.

UDAR VETRA DOSTIGAO 150 KM/Č PREMA rečima Duška Lunića, dežurnog u Hidrometeorološkoj stanici Bar, od ponedeljka uveče duva severni i severoistočni vetar prosečnom brzinom od 80 kilometara na čas, dok je u utorak ujutro, oko 4.20, zabeležen kratki udar koji je dostigao 150 kilometara na čas. - Smirivanje severnog vetra možemo očekivati u toku dana - kazao je Lunić.

U preduzeću očekuju dolazak predstavnika osiguravajuće kuće koja će proceniti nastalu štetu.

Od početka godine većinski vlasnik AD „Kontejnerski terminal i rasuti tereti“ je turska kompanija „Global ports“. Povodom štete nastale od nevremena, oni su najavili zvanično saopštenje.

Pored štete u krugu najveće crnogorske luke, nevreme u Baru je čupalo i obaralo drveće, rušilo oplate sa zgrada... Od direktora sektora „Zelenilo“ Mire Prentović smo saznali da je oboreno mnogo stabala i da ima puno polomljenih grana širom grada: od Gimnazije do Doma kulture, Ulice Jovana Tomaševića do Makedonskog naselja. Uglavnom su polomljene melije, oštećeno je i stablo eukaliptusa, ukrasne japanske šljive i polomljen je veliki broj grana čempresa.

- Ekipe su na terenu i imaju mnogo posla na uklanjanju oborenih stabala i posledica nezapamćenog nevremena - rekla je Prentovićeva.

MARINA PO saznanjima „Novosti“, na gatovima AD „Marina“ je od posledica nevremena oštećeno pet jahti. - Usled plime, na četiri jahte, koje su bile u vodi, naneta je manja šteta u vidu ožuljenja, dok je jedna skliznula sa „kolevke“ suvog veza - rekao je v. d. izvršnog direktora AD „Marina“ Aleksandar Ćorić.

PODGORICA: KOLICA OŠTETILA AVION
Motor novog aviona „embrajer 190“ oštećen je u utorak ujutro kada su u njega udarila kolica za prevoz prtljaga. Iz „Montenegroerlajnza“ su potvrdili da je oštećen usisnik na motoru, ali se još ne zna u kom obimu.

Stručne službe su obavile uviđaj, nakon čega je sklonjen sa platforme. Stepen oštećenja usisnika i povratak u saobraćaj zavisiće od nalaza Sektora tehničkog održavanja vazduhoplova i nalaza koji se mora pribaviti od proizvođača aviona. Let za Pariz obavljen je sa 40 minuta zakašnjenja, pošto su putnici prebačeni na drugi avion „foker 100“. V. R.

Nadlanu / izvor: Novosti

Pogledajte još