Srbija već 2018. u EU?

Eli Mamona koja je ekspert za pravna pitanja izjavila je da je to moguće ukoliko postoje dobra volja i spremnost da se radi na ostvarenju tog cilja.

"Niko u ovom trenutku ne može da garantuje da će Srbija završiti sve poslove do 2018, ali ako želite da radite i verujete da možete da postignete to što želite, ubrzaćete taj proces", rekla je ona.

Mamona je istakla da trenutno u EU jedna struja zastupa stanovište da je potrebna konsolidacija postojećih snaga, dok druga veruje da će Unija biti jača ukoliko proširi svoju porodicu.

Podsetivši da je među onima koji se protive proširenju EU i novoizabrani predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, Mamona je istakla da je ipak dobro što i on smatra da je Srbija među zemljama koje bi proces priključenja mogle da završe u narednih pet godina.

Junker je, inače, nakon što je izabran na čelo EK kazao da se nijedna nova zemlja neće pridružiti EU u narednih pet godina, koliko će trajati njegov mandat, ali i precizirao da će se pregovori sa zemljama Zapadnog Balkana nastaviti.

"EU mora da napravi pauzu u svom procesu proširenja kako bi konsolidovala ono što je urađeno u njenom 28-članom sastavu...Pod mojim predsedavanjem Komisijom, pregovori koji su u toku biće nastavljeni, pre svega sa zemljama Zapadnog Balkana kojima je potrebna evropska perspektiva", poručio je Junker.

Osvrnuvši se na iskustva Grčke u procesu priključivanja, od pre više od 30 godina, Mamona je naglasila da svaka zemlja ima jednaku snagu na početku pregovaračkog procesa, ali da je važno da ima i dobru komunikaciju sa EK i ostalim zemljama članicama.

Ona je ukazala i na značaj tri poglavlja koja će najverovatnije među prvima biti otvorena, a zasigurno poslednja zatvorena - 23 (reforma pravosuđa i osnovna prava), 24 (prava, sloboda i bezbednost) i 35 (Kosovo).

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je nakon međuvladine konferencije Srbije i EU, kojom je formalno označen početak pregovora o pridruživanju Uniji, da je uveren da će Srbija pregovore završiti do 2018. godine, a da će onda EU oceniti da li zaslužuje da postane punopravna članica.

Izvor: B92

Pogledajte još