"Tope" se devizne rezerve: Rusija uskoro u krizi?

Glavni problem je bio održavanje kursa rublje prema dolaru i evru, na šta je od januara do sada potrošeno 52 milijarde dolara.

Iako su bankari govorili da rublja nije devalvirala deset odsto u odnosu na ove dve valute, neosporno je da je ona stalno padala i sada se za jedan dolar daje 37 rublji, a za evro 47,7 rubalja.

U poslednjih godinu dana rublja je oslabila oko 20 odsto u odnosu na dolar i evro.

Eksperti tvrde da je pad rublje uzrokovan krizom u Ukrajini, kao i pripajanjem Krima Rusiji. Vlada u Moskvi je odlučila da u Krim uloži veliki novac, ali se puno troši i za tekuće potrebe jer je Rusija dobila dva miliona novih stanovnika koji zasad dobijaju plate i penzije iz Moskve jer privreda na krimskom poluostrvu tek treba da se uklopi u novu državu, a sa Ukrajinom su gotovo prekinute sve veze.

Ruski zvaničnici veruju da će rublja s vremenom ojačati jer su osnovni izvori prihoda Rusije prodaja nafte i gasa, a cene energenata su i dalje dosta visoke. Barel nafte koju prodaje Rusija i dalje je iznad sto dolara.

Lane je Rusija bila na trećem mestu po deviznim rezervama, posle Kine i Japana, ali ju je sada prestigla Saudijska Arabija. Istorijski maksimum ruskih zlatno-deviznih rezervi je bio 8. avgusta 2008. kada je RF imala 598,1 milijardi dolara. Najmanje deviza je Rusija imala 2. aprila 1999. godine - samo 10,7 milijardi dolara. Zadnjih godina Rusija je stalno imala preko 500 milijardi deviznih rezervi.

Uporedo sa padom deviznih rezervi Rusija je ove godine uspela da obori stari sovjetski rekord po zalihama zlata. Povećanom proizvodnjom Rusi su stigli do rezervi u iznosu 1.104 tone zlata. Takvu količinu imao je samo još SSSR, i to davne 1975. godine. U vreme Gorbačovljeve perestojke uzeto je iz zaliha i prodato 429 tona zlata. Zbog tadašnje niske cene nafte Sovjeti su za krpljenje budžeta morali da prodaju zlato pa su zalihe tog žutog plemenitog metala pale na samo 290 tona.

Kad je Vladimir Putin preuzeo predsedničko kormilo Rusije 2000, u trezorima su bile 384 tona zlata.

Poređenja radi, članice EU zajedno imaju 10.300 tona zlata, dok Amerika ima u rezervama 8.100 tona zlata. Na trećem mestu je Rusija sa 1.104 tone, a na četvrtom mestu je Kina sa 1.054 tone. Rusija ima dvostruko više zaliha zlata nego Indija i Holandija i Turska, a tri puta više od Velike Britanije i Saudijske Arabije.

Bankari objašnjavaju da postoje dva razloga zbog čega su tako porasle ruske zlatne rezerve. Pre svega Rusija je smanjila izvoz zlata pa poluge ostaju u domaćim trezorima, a drugi razlog povećanja je značajno uvećana proizvodnja zlata u sibirskim rudnicima, kao i na Dalekom istoku.

Pre sedam godina Ruska Federacija je proizvodila 184,5 tona zlata, a 2012. je proizvodnja dostigla 221,7 tona, 2013 je bila 247,7 tona. U ovoj godini se ponovo očekuje novi rekord jer je plan 280 tona. Po sadašnjoj proizvodnji zlata Rusija je ispred SAD, Južnoafričke Republike i Australije.

Nadlanu / izvor: B92

Pogledajte još