Nema veze da li verujete ili ne: Ove priče o duhovima su istinite!

Donosimo vam deset neverovatnih priča o duhovima koji svakodnevno 'opsedaju' mjesta širom Amerike.

Zona Šu
'Grinbrirov duh' je Zona Šu, žena koju je 1897. godine ubio njen nasilni muž, Erasmus. Budući da je dobro odglumio tugu, u njega nije posumnjao niko osim Zonine majke koja je tvrdila da je doživela tri bliska susreta s duhom svoje kćeri. Nakon toga, majka se požalila svom advokatu i slučaj je ponovo otvoren, a Erasmus je proglašen krivim za to hladnokrvno ubistvo. To je bio prvi put u američkoj pravnoj istoriji da je priča o duhu doprinela presudi.

Mari Levo
Vudu sveštenica koja je živela sredinom 1800-ih i nakon svoje smrti izaziva strahopoštovanje zbog magičnih moći koje je navodno imala. Njen grob se smatra jednim od najukletijih mesta u Nju Orleansu.

(old_image)

Kejt Morgan
Duh mlade Kate Morgan opseda Beachside hotel u Kaliforniji. Naime, 1892. godine Kate je pronađena mrtva s metkom u glavi i pištoljem u ruci. No, zanimljivo je da metak nije odgovarao pronađenom pištolju. Hotelsko osoblje i gosti i danas prijavljuju 'susrete' s duhom mlade Kate koja je, navodno, premeštala knjige i puštala vodu u kupatilima.

Doli Medison
Supruga četvrtog američkog predsednika Džejmsa Medisona ni nakon smrti nije htela da napusti Belu kuću. Kada je supruga Vudroua Vilsona Idit, pokušala da presadi Doline biljke u ružičnjaku, njen se duh navodno pojavio i naredio vrtlarima da prestanu pa kruže priče da njen duh bdije nad tim vrtom te da je viđena kako luta hodnicima.

Uskrsnula Marija
Stopiranje je opasan način traženja prevoza, ali ne i ako si već mrtav. Naime, Ilinoisom kruže priče o atraktivnoj plavokosoj ženi koja stopira na delu puta koji se nalazi blizu groblja, a kada se neki vozač zaustavi, ona zatraži da je odveze na groblje i nestane.

Kloi iz Louizijane
Jedno mesto u Louizijani broji najmanje dvanaest duhova kao stalnih stanovnika, a najozloglašenija među njima je Kloi, ropkinja koja je bila u vlasništvu Klarka i Sare Vudruf. Priča se kako je Kloi, koja je bila i Klarkova ljubavnica, uhvaćena kako prisluškuje Vudrufove zbog čega joj je odsečeno uvo. Kako bi se osvetila, Kloi je Sari ispekla rođendandsku tortu u koju je stavila ekstrakt lišća oleandra koji je ubio nju i njene dve kćeri. Kloi je proglašena krivom i obešena, a njen duh, navodno, sa zelenim turbanom na glavi još uvek luta plantažom.

(old_image)

Ričard Miler
5. februara 1967. godine, usamljeni i depresivni tinejdžer Ričard Miler je pucao u sebe na parkiralištu Sirsa u Mineapolisu. Jedna od retkih svetlih tačaka u životu tog tinejdžera bio je rad u pozorištu Guthrie pa je u njegovom dvorištu i pokopan. Zaposleni tog pozorišta često prijavljuju da su videli Milerovog duha kako šeta po zgradi.

Elizabet Prat
Elizabet Prat bila je žena jednog sveštenika s kojim je imala jednu kćer. Sveštenik je, navodno, odbio da da pristanak za to da mu se kćer uda za običnog čoveka zbog čega se kćer prepirala sa svojom majkom. Pre nego što su uspele da se pomire, kći je umrla od žute groznice. Elizabet se nakon toga obesila na balkonu, a njeno zapomaganje lokalni stanovnici, navodno, i danas čuju i zovu policiju misleći da se nešto događa na tvrđavi.

Princ Sulejman
U francuskoj četvrti u Nju Orleansu nalazi se lepa trospratnica s balkonom koja je bila dom princu Sulejmanu koji je imao veliki harem i koji je redovno mučio svoje zarobljenike. Jedne noći, nepoznati su počinitelji provalili u njegov dom, pobili njegovu porodicu, a njega živog zakopali u dvorištu. Tamošnji stanovnici kažu da i danas osete miris tamjana i čuju glasnu muziku, kao da sultan još uvek održava svoje zabave.

Mornar Miki

'The Ear' jedan je od najstarijih barova u Njujorku koji i dalje radi. No, taj bar nije poseban samo po tome, već i po duhu mornara Mickija koji je 1950. godine živeo iznad njega. Miki je nesrećno preminuo kada ga je udario automobil, a njegov nestašni duh još uvek nije napustio 'The Ear' i redovno pali vatru u kaminu, vadi baterije iz mobilnih telefona, a neki mu pripisuju i neobjašnjivi požar iz 1996. godine.

(old_image)

Nadlanu /Dnevnik.hr

Pogledajte još