Recept iz bakinog kuvara: Paprike punjene kupusom

Neko je rekao da ništa kao miris ne budi sećanja… Koliko je dugo vremena prošlo od kada nismo osetili miris pogače koga prati pucketanje vatre iz “Smederevca”? Da li su naša deca ili unuci ikada osetili taj miris? Možda im možemo ispeći pogaču jednog nedeljneg jutra, ili napraviti dobre stare šnenokle? Svako od nas ima svoja omiljena jela iz detinjstva i naša je želja da vas na njih podsetimo zavirivši u bakin kuvar…

Paprike punjene kupusom

I Način:

Sastojci:

paprike sa kupusom

70 paprika babura

4 kg kupusa

1 kg paradajza

veza pešunovog lista

250 gr soli

malo ulja

Presolac:1/2 l sirćeta, 6 kašika soli, čaša šećera, vinobran, biber u zrnu

Priprema:

Babure oprati, odseći kapak sa drškom i očistiti od semenja. Kupus sitno iseckati. U veću šerpu sipati malo ulja, pa propržiti paprike, dok malo ne omekšaju. Izvaditi babure, pa na istom ulju propržiti posoljen iseckan kupus. U ohlađen kupus dodati paradajz isečen na kockice i peršun. Ohlađene paprike puniti ovim nadevom, pa ih ređati uspravno u velike tegle i preliti presolcem. Presolac napraviti od vode, sirćeta, soli, šećera, vinobrana i nekoliko zrna bibera. Tegle zatvoriti, a posle nekoliko dana proveriti da li je potrebno dodati još presolca, da paprike budu prekrivene tečnošću.

II Način

Zelene paprike babure oprati, očistiti od drške i semenki i prosušiti. Kupus iseći sitno na rezance, posoliti i ostaviti da stoji jedan sat. Potom kupus dobro ocediti, pa puniti paprike i ređati ih uspravno u teglu. Preliti ih vinskim sirćetom da ogreznu, a između umetnuti štapiće rena i zrna bibera. Teglu zatvoriti, i posle nekoliko puta proveravati da li ima dovoljno sirćeta, pa dopuniti po potrebi, jer će paprike upiti tečnost.

Izvor: secanja.com

Pogledajte još