KAKO ZAPAMTITI SNOVE: Isprobajte ove tri tehnike!

Pisanje dnevnika snova
Najboljji način za prisećanje vaših snova je da ih svako jutro ispišete na papir ili u dnevnik snova. To vam pomaže na više načina. Kada ispisujete vaš san odmah kada se probudite, tada osiguravate sećanje na vaš san, tj. nećete ga zaboraviti. Ako ga ne ispišete odmah, velika je verovatnost da ćete ga tokom dana zaboraviti. Najbolje vreme za beleženje vašeg sna je odmah nakon REM faze jer u REM fazi sanjamo, to znači odmah ujutro kada se probudite, ili tokom noći ako se probudite.

Tehnika prisećanja snova sa budilnikom
Ako se sećate faza spavanja, znate da REM faza započinje 90 minuta pošto je spavanje započelo. Najbolje je da ciljate na one kasnije faze REM-a pošto su one duže.
Pre nego što odete na spavanje, namjestite sebi budilnik da vas probudi posle 4 i po sata. Kada vas budilnik probudi, verovatno ćete biti u REM fazi ili ćete upravo izlaziti iz nje.
U trenutku buđenja, napravite isto kao i pre, lezite mirno nekoliko trenutaka i prođite kroz sve delove sna kojih se možete prisetiti. Na kraju zapišite san.
Najvažnije je da budete u mogućnosti da se prisetite delova sna. Pošto ste zabeležili svoj san, nastavite da spavate sve dok se ne probudite kao i svako jutro.

Fokusiranje namere, afirmativna tehnika

Na kraju, da bi bili sposobni za kontrolisanje vaših snova, moraćete fokusirati vašu nameru na to. Zato, sledeća metoda za prisećanje vaših snova je da fokusirate vašu nameru na prisećanje sna pre nego što zaspite, pošto će vas to pripremiti za eventualnu kontrolu vaših snova. Morate biti odlučni u vašoj želji i trebali bi da zaustavite strane misli koje prigušuju vašu nameru.
Verbalno izjavljivanje vaše namere da zapamtite snove dok započinje vaše spavanje je najbolji način za to. Ovo može zvučati smešno, ali sve što morate da uradite je da nagovorite sebe da zapamtite snove. Naši umovi su moćni instrumenti, pa iako se može činiti da gubimo kontrolu nad njima kada ulazimo u lagani san (1. faza), to nije slučaj.

Izvor: portaloko

Pogledajte još