Odroni otežavaju spasavanje rudara

- Neme ništa novo, nastojimo da podgrađivanjem tog dela jame, kao što sam najavio jutros, omogućimo spasiocima i rudarima da brzo dođu do zatrpanog rudara - rekao je Milošević Tanjugu u telefonskom razgovoru.

On je dodao da su "i dalje stalna odronjavanjava velikih količina materijala a sužen prostor, nedozvoljavaja spasiocima i rudarima da idu brže".

- Menjamo pristup, podgrađujemo taj deo jame i pravimo veći prostor kako bi mogli angažovati više ljudi za raščišćavnju ali i zaustavili odron - rekao je on.
Milošević je ponovio da nema "nikakvih znakova od zatrpanog rudara".

- Radi se bez prestanka, od početka je angažovano preko 150 rudara ali zbog prirodnih uslova sporo napredujemo - rekao je on i istakao da očekuje više efekata od metode podgradjivanja.

U jami Strmosten prekinuta je proizvodnja uglja "dok se ne pronađe zatrpani rudar", a rudari umesto kopanja uglja traže kamarata.

Osim rudara koji se smenjuju u krugu Strmostena su još otac, bivši rudar i brat, sadašnji rudar pokojnog Miletića i ekipa Službe hitne pomoći.

Portiri i obezbeđenje na ulazu su "dobili" naređenja da novinare više ne puštaju unutra i da im je zabranjeno snimanje.

Posle ovog saopštenja osobe iz obezbeđenja sve novinarske ekipe su otišle, a poslednji su bili Tanjugovi novinari. Oko sat pre njih plato ispred Strmostena su napustile ekipe RTS i RTV.

Rudari, koji su završili smenu posle 14 sati, izlazili su pognute glave, ne želeci da bilo šta kažu, takvi su bili i oni koji su ulazili u zgradu Strmostena (druga smena).

- Ni pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP koji su juče posle podne bili u ovoj jami, ništa nisu mogli napraviti, na Miletiću je bilo malo čelika i detektori nisu utvrdili njegovu lokaciju - rekao je Milošević jutros Tanjugu.

- Mi smo pretpostavljali da će i pripadnici Sektora za vanredne sitaucije teško ločirati zatrpanog rudara, ali smo probali i taj način i tu soluciju - rekao je Milošević.

On je istakao da se traženje nastavlja i da neće biti prekidano a rudari spasioci su bezbedni.

Nadlanu / izvor: alo

Pogledajte još