BEZ BRIGE: Bolonjci neće izgubiti status studenta ako napišu zahtev

Prema procenama, u Srbiji je oko 2.000 studenata koji moraju do 1. oktobra da završe studije, a student prorektor Univerziteta u Beogradu Miloš Obradović rekao je da su fakulteti spremni da im izađu u susret i da je samo potrebno da napišu molbu visokoškolskoj ustanovi.

- Treba samo da se pozovu na član Zakona o visokom obrazovanju u kome stoji da se studentu na lični zahtev može produžiti rok za završetak studija, u skladu sa opštim aktom visokoškolske ustanove - rekao je Obradović.

On je naveo da je i Senat UB u još martu promenio svoj Statut, kako bi omogućio ovim studentima da obnove godinu, bez obzira koliko im bodova nedostaje.

Posebni savetnik u Ministarstvu prosvete Milovan Šuvakov potvrdio je Tanjugu da nema razloga za paniku i da studenti mogu da iskoriste zakonsko rešenje.

On je, međutim, podsetio da je u Zakonu o visokom obrazovanju donetom 2005. godine, kojim je uveden bolonjski sistem obrazovanja, predviđeno da studije mogu trajati najduže duplo od predviđenog vremena studiranja.

- Postoje i trogodišnje studije i za njih je rok istekao pre dve godine i to bi značilo da prema njima imamo diskriminatrorski odnos - rekao je Šuvakov.

Komentarišući što je najnovijim izmenama Zakona "starim studentima", koji su studije upisali pre 2005. godine, produžen rok za završetak studija za dve godine, Šuvakov je objasnio da tadašnjim propisom nije ni bilo predviđeno za koliko godina moraju da završe studije, što je u Zakonu od 2005. izričito navedeno.

Nadlanu / izvor: Alo

Pogledajte još